Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera

Horvat: Nema mafije u Gradu, ali priznajem da je bilo šlamperaja

'10.09.2010., Zagreb - Stotinjak stanara naselja Vrbik prosvjedovalo je na Kninskom trgu. Traze da se upravljanje Drustvenim domom Vrbik vrati pod njihov nadzor jer smatraju da se domom upravlja netra
'Davor Puklavec/PIXSELL'
16.11.2010.
u 16:50

Nitko iz gradskog Ureda za graditeljstvo za sada nije pozvan u USKOK, iako je stručni tim zagrebačke Skupštine utvrdio da postoje nepravilnosti

Nakon što je gradski Megaured za izgradnju i graditeljstvo prošli tjedan poljuljala afera "prostorni planovi", razgovarali smo sa Željkom Horvatom, kojega neki drže najodgovornijom osobom za propuste i moguće nezakonite izmjene prostornih planova u Zagrebu.

Nakon što se i USKOK uključio u istragu o nezakonitim izmijenama planova, Horvata smo najprije pitali jesu li s njime kontaktirala istražna tijela.

Umiješana tri ureda

– Nitko od mojih suradnika ni zaposlenika gradske uprave, pa ni ja, zbog tehničkih ispravaka do sada nije bio pozvan u USKOK. Nezakonitost određenih postupaka moraju utvrditi mjerodavna tijela. Riječ je o razdoblju od sedam godina, koliko su ti ispravci rađeni. Potpisnici su tri ureda unutar Grada Zagreba, a to su: Ured za prostorno uređenje i graditeljstvo, Zavod za prostorno uređenje kao izrađivač radova i Strategijski ured kao nositelj izrade plana. Stručna služba Gradskog poglavarstva prva je koordinirala i kontrolira sve što se radilo, a nakon toga i stručna služba Skupštine – objasnio je Horvat, koji je godinu dana na dužnosti zamjenika pročelnika Ureda za izgradnju.

Je li moguće da su pogreške namjerno rađene i da postoje mafijaške strukture u uredima koje pogoduju nekim tvrtkama, privatnicima, pitali smo. – Nema teorije, ali šlamperaj je evidentan. Imati zločinačku organizaciju koja izdaje dozvole i mijenja planove vrhunac je mašte, koju do danas nisam mogao zamisliti – mirno je parirao zamjenik pročelnika Davora Jelavića.

Odgovorna Skupština?

– Ne držim zlonamjernim što me se proziva da sam odgovoran za sve. Iz uvjerenja kažem da su ti ispravci morali biti napravljeni i da su rađeni dobro. Ako se utvrdi da je to bilo nezakonito, ne znači da ću promijeniti stav. Volja zastupnika je bila da se na tim mjestima gradi građevina, ali se nije mogla izdati lokacijska dozvola zbog neusklađenosti elaborata, pa su se planovi morali mijenjati, jesam li dovoljno jasan? – dodao je Horvat, koji indirektno odgovornost za propuste u prostornim planovima tim odgovorom prebacuje na stručni tim pri Skupštini, koji je svoj blagoslov dao svim izmjenama.

– Grad bi u slučaju neizdavanja lokacijskih dozvola komunalne doprinose mogao naplatiti tek godinu dana kasnije, nakon ponovne javne rasprave, a to bi bilo nepotrebno – kaže Horvat, sugerirajući da se mijenjanjem prostornih planova zapravo omogućavalo punjenje gradske blagajne.

Komentara 4

DW
dr.who
11:28 17.11.2010.

Ha-ha-ha...nema mafije u gradu....ovo je dobro...pa naravno kad ste napravili mafijaške zakone tako da je sve po zakonu...a ono što i nije...kako reče capo...institucije pravne države neka rade svoj posao...i svi se nasmijaše na vic dana

KO
komentatorv2
14:26 17.11.2010.

zakone nije pisao niti izglasao Bandić nego HDZ od 1990 1999 te 2004-2010 te SDP od 2000-2003. nepismenog li naroda.

JA
jankoprekobrda
18:01 17.11.2010.

Bas me zanima cime je osim totalnom ljudskom gluposti primitivni imebcil Radeljak zasluzio gradski stan??? Ili je i to jedna od povlastica KORUPCIJE u gradskoj upravi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije