Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šef gradskog hdz-a

Herman: Možemo tužbom protiv preuzimanja bolnica uskraćuje novac hrvatskim bolesnicima

Zagreb: Mislav Herman održao konferenciju za medije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.10.2023.
u 16:08

Ta je točka na dnevnom redu sjednice Skupštine u četvrtak, jer se gradska vlast protivi da država preuzme kontrolu nad Kliničkom bolnicom Sveti Duh.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman osvrnuo se na sedam novih mjera zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića za poboljšanje modela prikupljanja otpada u Zagrebu, istaknuvši da gradonačelnik s njima sanira medijsku štetu jer je model potpuni fijasko.

“Ovo nije novi model, ovo je novi, skuplji način naplate odvoza otpada i doživio je potpuni fijasko. Ono što je predstavio Tomašević jučer su mjere za saniranje medijske štete”, istaknuo je Herman na konferenciji za medije kluba zastupnika HDZ-a i HSLS-a u Gradskoj skupštini. 

Osvrnuo se i na odluku da će grad financirati izgradnju tipiziranih bokseva u Zagrebu, istaknuvši da je to bio HDZ-ov amandman na prijedlog gradskog proračuna za 2023. godinu, za koji je rekao da mu je žao što nije bio prihvaćen.  Osvrnuo se i na zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji predviđa da se osnivačka prava bolnica u vlasništvu jedinica lokalne samouprave prebace na državu. Ta je točka na dnevnom redu sjednice Skupštine u četvrtak, jer se gradska vlast protivi da država preuzme kontrolu nad Kliničkom bolnicom Sveti Duh.

04.10.2023., Zagreb - Stara gradska vijecnica. Uoci sjednice gradske skupstine odrzana je konferencija za medije na kojoj su prisustvovali potpredsjednik zagrebacke Gradske skupstine Mislav Herman i clanovi Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

“Prenošenje osnivačkih prava nad općim bolnicama nije politička odluka, to je alat kojim se želi urediti sustav koji uistinu treba urediti”, istaknuo je Herman.

Prijenos osnivačkih prava uvjet je EU za isplatu sredstava iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost od 375 milijuna eura, a stranku Možemo optužio je da taj novac tužbom “zapravo uskraćuje hrvatskim bolesnicima”.  Istaknuo je i kako je u posljednje tri godine, iz državnog proračuna u Sveti Duh otišlo 27 milijuna eura, koje je država uložila u saniranje dugova. 

Herman se osvrnuo i na činjenicu da je Možemo u ponedjeljak izgubilo kontrolu nad Vijećem gradske četvrti Novi Zagreb Zapad. Vijećnik Zdenko Gržin, izabran s liste Možemo, postao je nezavisan i priklonio se HDZ-u i Stranci rada i solidarnosti, koja sada ima većinu. 

POVEZANI ČLANCI:

“Zanimljivo je u čitavoj ovoj situaciji jest da se probudio trend o kojemu jako dugo govorimo", rekao je Herman i poručio kako je ovo Gržin promijenio stranačke boje očito nezadovoljan načinom na koji Možemo vodi grad.

Zastupnik HDZ-a Mario Župan kritizirao je povećanje paušalnog iznosa poreza za najam turističkog smještaja u Zagrebu, koji se sa 40 eura godišnje u Zagrebu te 20 eura za ostala naselja, povećava na 200 eura po krevetu godišnje, neovisno koliko se iznajmljuje i gdje je apartman. 

Poručio je i da je Odluka o najmu stanova, koja se nalazi na dnevnom redu sjednice u četvrtak, nepoštena prema građanima Zagreba, jer će, tvrdi, i strani državljani moći unajmljivati stanove po povlaštenoj cijeni nakon tri godine boravka u Zagrebu. 

“Po nama, bez obzira što smo EU, da se krivo ne shvatimo, to nije pravedno i pošteno prema građanima Zagreba koji su tu rođeni i žive”, smatra Župan. 

VIDEO Poginuo policajac u Zagrebu: U prevrtanju terenca četvero ozlijeđenih, jedan preminuo tijekom pružanja pomoći

Komentara 1

Avatar mrIvan
mrIvan
23:48 05.10.2023.

Župan i Herman su dva najjača dokaza zašto HDZ neće vladati u Zagrebu još godinama...Nema jačih! Klauni poput Statlera i Waldorfa - samo bez i trunke duhovitosti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije