Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavko Kojić

Gradski 'ministar financija': Bandić i ja još nismo rekli sve u politici

slavko kojic
28.11.2011.
u 08:33

Bandićeve su sposobnosti neusporedive, a sadašnja je situacija zadnji tren da se kaže da će biti teška vremena. Stijena nudi promjene

Slavko Kojić, dugogodišnji gradski "ministar financija“, pridružio se Milanu Bandiću u još jednoj utrci – za parlamentarne izbore. Prvi na listi u 7. izbornoj jedinici, okružio se, kako kaže, većinom mladim ljudima. Ako Bandić s nezavisnom listom Stijena uđe u Sabor, Kojić će mjesto u saborskim klupama zamrznuti dok je pročelnik financija Grada Zagreba.

– Ne može se raditi oboje – reći će Kojić.

Uspješan dvojac
U Saboru je bio 2000., jedini iz SDP-ove kvote koji je bio na dvije funkcije – zastupničkoj i pročelničkoj.

– To nije dobro, zbog gradskih sam obveza zanemarivao saborske – kaže Kojić.

Zašto se i ovaj put pridružio Milanu Bandiću?

– Gradonačelnik Bandić na specifičan je način politički brend, htio to netko priznati ili ne. Njegove su sposobnosti neusporedive. Uostalom, ne pojaviti se znači dati na znanje javnosti da se više ne mislimo baviti politikom. A ne osjećamo se još toliko nemoćni da ne bismo mogli još nešto u politici reći, posebice o funkcioniranju lokalne uprave. Ovaj auto još dobro vozi – metaforički kaže Kojić. Znaju se još otkako je Kojić radio u tvornici konca, a Bandić u Ledu. Zbližilo ih je druženje u Komunističkoj partiji, čiji su bili članovi. Slijedio je Kojić Bandića i pri osnivanju Socijaldemokratske partije u Zagrebu. Priklonio mu se i 2010. godine u predsjedničkoj kampanji i zbog toga je, kaže, izbačen iz SDP-a.

– No još im i danas uplaćujem donacije. Po tisuću kuna u pola godine – dodaje Kojić. Mišljenje o Kukuriku koaliciji i bivšoj stranci iznosi bez dlake na jeziku.

– Da je SDP mogao zamisliti ovakav scenarij, mislim da nikad ne bi išao u predizbornu koaliciju, posebice ne s HNS-om, koji je poznat samo po Vesni Pusić i Radimiru Čačiću – smatra Kojić.

Sve u korist lokalne uprave
Stijena pak, tvrdi, može Hrvatskoj ponuditi promjene, posebno u vezi s lokalnom samoupravom.

– Sadašnja je situacija zadnji trenutak da se kaže da će biti teška vremena, ali morate ljudima dati jasnu strategiju razvoja zemlje. Naše iskustvo u vođenju najveće jedinice lokalne uprave je dominantno – kaže Kojić.

– Bilo bi bolje da su bolnice i školstvo pod vodstvom lokalne uprave. Treba gradovima vratiti, u financijskom dijelu, participaciju u porezu na dobit koju više nema. A trebalo bi i totalno presložiti pitanje javnih financija u korist lokalne samouprave – objašnjava Kojić. I za kraj, pitamo ga o prijavama protiv Milana Bandića. O tome, kaže, zna samo ono što čita u novinama.

– Ako postoje takve naznake, ja sam prvi da snosi sankcije. Bit ću najžalosniji na svijetu, ali, ako to nije istina, bit ću ponosan. Istina je da je grad izložen mogućnostima takvih aktivnosti, no je li ih bilo i u kojem obujmu, neka utvrde institucije – ponovit će Kojić.

Komentara 3

TE
tester
08:56 28.11.2011.

vuk dlaku mijenja,ali ćud nikada, stara je poslovica koju \"naši\" hrvatski političari stalno pokušavaju demantirati. tada nam se nudi bandić čiji stil vladanja svi znamo,koji sada sve nas pokušava uvjeriti kako će raditi posve suprotno nego do sada, nudi nam se hdz koji nam pokušava prodati priču kako će popraviti ekonomiju i obračunati se s korupcijom s ISTIM ljudima koji su ekonomiju i doveli do kraha a korupciju instalirali kao način življenja, a istodobno druge optužuju za sve loše u ovoj zemlji (ili gradu) a što su zapravo SAMI napravili. jadno i bijedno.

DO
doktorica
08:59 28.11.2011.

trebao je ostati u tvornici konca a onaj drugi u Ledu,to je njihov nivo-tako je to kad se instaliraju aparatčici u politici.....

IB
iva.begovic
23:22 28.11.2011.

Ne mora Bandić odgovarati za svih 250 prijava, koliko kaže da ih ima. Neka odgovara barem za slučaj Zagrepčanke. Toliko se hvalio tim poduhvatom i kako je time ostvario zaradu za Zagreb. Čak je plaćao i oglase u tisku. A 3-4 godine poslije, nakon što je Holding iskešao par stotina miliona, Zagreb se još nije uknjižio na to zemljište i ono još nije prodano. A potencijalni investitori su navodno bili silno zainteresirano. Najmanje 10-15 vrtića i škola moglo se sagraditi novcem koji je uludo ulupan za kupnju zemljišta na čijem vlasništvu su mnoge predbilježbe i plombe. Neka Bandić odgovara barem za to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije