Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problem spajanja

Gradnja Branimirove: Stanari zaustavljaju bagere

branimirova ulica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
31.07.2012.
u 08:00

Hvaljenje projektom iako nisu riješeni imovinski odnosi sa stanarima koji neće iz svojih domova dok im se ne osiguraju novi stanovi, zasad se nagodila samo jedna stanarka

Spajanje Branimirove ulice teško će početi za mjesec dana, kao što je obećao gradonačelnik Milan Bandić, jer imovinski odnosi još nisu riješeni. Ako se ne uspije dogovoriti sa stanarima, Bandić je već pripremio i alternativni plan kojim bi spojio ulicu, a to bi bilo znatno skuplje.

Čekaju ugovore

Poučen dugogodišnjim pregovorima, Bandić je stanarima gurnuo novo rješenje. Osim spajanja Branimirove u punom profilu, po dva traka u svakom smjeru sa zelenim pojasom, pokazao im je i drugu varijantu ako ne pristanu na njegove uvjete. Taj je projekt već napravljen, a umjesto punog profila, spajanje bi se izvelo s po jednim kolnim trakom u svakom smjeru. Time bi gradonačelnik spojio dugo sanjanu ulicu bez njihova iseljenja koje bi ostavio za neka druga vremena. Stanari takvo što, tvrde, neće dopustiti jer žele rješenje kako bi mogli početi živjeti u miru, a ne i dalje živjeti u strahu od iseljenja.

Još je 16 vlasnika čije su kuće predviđene za rušenje, a ni mjesec dana prije najavljena početka radova nisu riješili svoje statuse. Tek je njih nekoliko sklopilo nagodbu o zamjeni stanova, na što su spremni i drugi, ali s mnogima od njih nitko iz gradskih službi nije razgovarao, tvrde, već dva mjeseca. Jedan je od njih i Marijan Brčina čiji je posjed na budućem križanju Branimirove i Heinzelove. Ondje stanuje 30-ak godina, kaže da je sve dogovorio, ali da od iseljenja još nema ni traga.

– Sastali smo se kako bismo našli rješenje kojim bismo bili zadovoljni i mi i oni. Tražili su da se iselim, ali sam to odbio dok se ne ispuni sve što smo potpisali, a još nisu napravili ništa – kazao je Brčina. Njegova parcela ključna je za projekt i bez nje spajanje nije moguće pa se vlasnik nada da će se uskoro završiti agonija dugogodišnjeg pregovaranja. Njegov susjed Krešo Župan u Branimirovoj živi 54 godine. Spreman je iseliti se, odabrao je zamjenski gradski stan u Španskom, a iako se s Gradom nagodio, rekli su mu kako će ugovor potpisati tek kad se dogovore sa svima.

Natječaj za stanove

Doznajemo da je i većina stanara pristala na zamjenske stanove u istom kvartu, ali ih Grad još nije osigurao pa je pitanje može li to i učiniti u planiranu roku. Raspisan je natječaj za kupnju tri stana u kvartu pa je moguće da će ih troje uskoro zamijeniti adrese. Ostali se pitaju što je s njima. Grad im je kvadrat stana procijenio na skromnih 1200 eura koliko, ističu, ne stoji ni kvadrat u Sopnici. Svoj posjed, istaknuli su, napustit će tek kad im ponude odgovarajući stan.

Komentara 21

MP
mpfederer
10:08 31.07.2012.

samo osnovna pitanja, kako su ovi ljudi stekli vlasništvo nad tim zemljištem, da li imaju građevinsku dozvolu za te nekretnine ili su gradili ilegalno i na kraju na koliko procjenjuju svoje vile propuh ako se stanovi u puno boljem stanju u blizini ne mogu prodati za 1500eura- rušiiii!

IV
ivanhorvat2001
10:20 31.07.2012.

1200 eura po kvadratu za te supcage im nije dovoljno??

Avatar possibilis
possibilis
09:59 31.07.2012.

Kada su Kordić i Mamić gradili nebodere na Vukovarskoj, cijena otkupa za grad (nogostupi uz nebodere) bila je 1500Eu za kvadratni metar. Dakle, isto ovo "dvorište" koje grad sad otkupljuje od ne-kumova za 450Eu. Prijatelju su dali jednu - jedinu ponudu - 850 Eu za kvadratni metar privatne kuće. Kada je prijatelj odbio - Večernji je objavio članak o "ucjenama stanara". Nakon toga više nisu pričali o otkupu njegove kuće. Dakle grad se planira na sljedeći način - povoljne cijene otkupa za kumove, sića za ne-kumove. Ako starosjedioci odbiju - vijugave ceste i katastrofalan DUP. I kleveta po novinama. A neboderi (Kordić i Mamić) se rade preko davno planiranih produžetaka zelene potkove. Prokleti svinjac od neprofesionalnog urbanizma. I golema šteta za razvoj grada i kvalitetu života. Zašto je Bandić još na slobodi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije