Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na idućoj sjednici skupštine

Grad Zagreb objavio 'strategiju' za obračun s divljim deponijima. U borbu idu ogradama i dronovima

Zagreb: Marina Pucević pokazuje divlje deponije u Brezovici
Slavko Midzor/PIXSELL
29.08.2023.
u 08:30

Ako je prijestupnik koji je nepropisno odložio otpad nepoznat, uklanjat će ga vlasnik terena, stoji u prijedlogu odluke

Grad kreće u obračun s ilegalnim odlagalištima, najavljeno je prijedlogom Odluke o sprječavanju odbacivanja otpada koja stiže na iduću sjednicu Skupštine, zakazanu za 7. rujna. Njome se propisuju mjere kojima bi se spriječilo protuzakonito odbacivanje smeća te strategije usmjerene prema uklanjanju otpada s divljih deponija.

Najavljuje se unapređenje sustava za zaprimanje obavijesti o ilegalno odbačenom otpadu te za evidenciju frekventnih lokacija za koje je predviđen i pojačan nadzor. Navodi se, među ostalim, postavljanje prepreka za sprečavanje prolaska prema lokacijama u vidu žičanih ograda ili betonskih blokova, osposobljavanje videonadzora i dodatno ulaganje u tehničku opremu, pri čemu se spominju i dronovi. Nadzor nad lokacijama provodit će komunalni redari, a dodaje se i kako je gradonačelnik dužan jednom godišnje podnijeti izvještaj Skupštini o lokacijama i količinama ilegalno odbačenog otpada, troškovima uklanjanja i provedbi mjera iz odluke.


>>VEZANI ČLANCI: 


"Na lokacijama na kojima je u prethodne dvije godine evidentirano postojanje protuzakonito odbačenog otpada nadzor se provodi najmanje dva puta godišnje, a na lokacijama na kojima je utvrđeno učestalo odbacivanje i češće", stoji u dokumentu. Dodaje se i kako redar onome tko je nepropisno odložio otpad naređuje uklanjanje. Ako se pak ne zna tko je počinitelj, onda ga mora ukloniti onaj na čijem je terenu otpad odložen.

A upravo taj dio odluke zasmetao je zagrebačkom HSLS-u, čiji je predsjednik Darko Klasić na jučerašnjoj konferenciji za medije ustvrdio kako je neprihvatljivo kažnjavati Zagrepčane za ono za što nisu odgovorni.

– Time će najviše biti oštećeni naši stariji sugrađani jer ne mogu nadzirati ni spriječiti nesavjesno postupanje pa možemo očekivati da će se odlukom utjecati na njihove financijske i materijalne prilike. Problem ilegalnih odlagališta je toliko raširen da se ona pojavljuju ne samo na perifernim dijelovima Zagreba nego i u kvartovima u užem gradskom području – kazao je Klasić. Najavio je i da će HSLS na rujansko zasjedanje u Ćirilometodskoj uputiti amandman na odluku. 

>>VIDEO: Grad Zagreb traži 100 novih radnika, pogledatje koliku plaću nude vrtlarima

Komentara 1

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
17:07 29.08.2023.

A da počnete s redovitim odvozom komunalnog otpada? Možda bi tada i divljih deponija bilo puno manje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije