Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJAVE U TIJEKU

Grad Zagreb dijeli gotovo 700 stipendija za studente i učenike, donosimo detalje

Održana 5. sjednica Skupštine Grada Zagreba
Marko Lukunic/PIXSELL
28.11.2021.
u 15:00

Mjesečna stipendija iznosi 2700 kuna neto za učenike i 3800 kuna neto za studente. Novčana sredstva za stipendije osiguravaju se u proračunu Grada Zagreba.

Grad Zagreb na službenim je stranicama objavio je čak 15 natječaja za dodjelu stipendija za tekuću školsku, odnosno akademsku godinu.

Dodijeljuju se sljedeće stipendije:

  • 98 stipendija za učenike i studente slabijeg socio-ekonomskog statusa
  • 105 stipendija za učenike i studente sa invaliditetom
  • 97 stipendija za učenike i studente romske nacionalnosti
  • 168 stipendija stipendija za učenike i studente u deficitarnim zanimanjima
  • 220 stipendija za izvrsnost

Podsjetimo, zastupnici zagrebačke Gradske skupštine ranije su prihvatili odluke o dodjeli stipendija Grada Zagreba učenicima i studentima s invaliditetom, romske manjine, deficitarna zanimanja, za izvrsnost te na temelju socio-ekonomskog statusa.

Riječ je o prijedlozima zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji su na dnevni red 5. sjednice Gradske skupštine stavljeni po hitnom postupku.

Mjesečna stipendija iznosi 2700 kuna neto za učenike i 3800 kuna neto za studente. Novčana sredstva za stipendije osiguravaju se u proračunu Grada Zagreba.

Stipendijski programi Grada Zagreba u protekloj školskoj godini obuhvatili su 921 učenika i studenata, a za stipendije je na godinu izdvojeno ukupno približno 38 milijuna kuna. Od 921 dodijeljenih stipendija, 478 stipendija je bilo dodijeljeno u programu stipendija za izvrsnost.

Temeljni cilj izmjena programa stipendiranja Grada Zagreba je jačanje socijalne dimenzije stipendiranja, odnosno udjela stipendija koje se dodjeljuju ranjivim skupinama i deficitarnim zanimanjima u odnosu na stipendije za izvrsnost.

Osim toga, cilj je i povećati broj novih stipendista, kao i ukupni broj korisnika stipendija. Nadalje, posebna je pažnja usmjerena motiviranju učenika i budućih studenata za odabir deficitarnih zanimanja, stoji u obrazloženju sa Skupštine.

Rok za prijavu je 27.12.2021., a detalji natječaja nalaze se OVDJE.

Ključne riječi

Komentara 2

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
20:40 29.11.2021.

Pola parade dobiva dzeparac , kladim se da ce samo ovi sa filozofskog dobiti novac

KA
kažemja
16:11 28.11.2021.

Svakako bolje uložen novac nego onaj za roditelje po zanimanju odgajatelje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije