Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć HHO-u

Grad pomaže HHO s 150 tisuća kuna, oni se pak bore protiv navijačkog nasilja i grafita

'15.01.2011. Branimirova, Zagreb-Ivan Zvonimir Cicak s Vlatkom Silobrcicem i Miljenkom Mesicem procitao je zakljucke HHO-a o predstavci Mirjane Sanader kojom se zali na povredu ljudskih prava nje i nj
Foto: Boris Ščitar
10.07.2014.
u 13:30

Projektom 'Izravna prevencija navijačkog nasilja' nastoji se proširi prostor sportske tolerancije i kulture navijaštva, a projekat 'Zločesti grafiti' uklanjaju se oni s govorom mržnje

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava dobio je od Grada Zagreba donaciju od 150 tisuća kuna kao pomoć za daljni rad. Pomoć od Grada zatražio je HHO u svrhu poticanja na daljnje aktivnost, posebno za projekte  koji se direktno provode u Zagrebu.

- Projektom 'Izravna prevencija navijačkog nasilja' nastojimo da se proširi prostor sportske tolerancije i kulture navijaštva, te da se na najmanju moguću mjeru svedu pojave protiv raznih oblika ksenofobije, posebno etničke i rasne, koje često promoviraju radikalne navijačke skupine - kazali su iz HHO-a. Pojasnili su da se u Zagrebu provodi i projekat 'Zločesti grafiti' koji se upućuje na uklanjanje neprihvatljivih i nakaznih poruka, punih govora mržnje koji vrijeđaju pojedince i institucije, posebno one aktivne na nogometnoj sceni.

- Želja nam je kroz ove projekte razvijati i očuvati svijest o vlastitoj odgovornosti za razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj, te pridonijeti provedbi zakona o sprečavanju na sportskim natjecanjima jer je taj zakonski akt usko vezan za afirmaciju ljudskih prava i na sportskim borilištima - istaknuli su iz Udruge.

Inače HHO radi na razvijanju demokratskih institucija, promicanja vladavine prava, ljudskih prava, obrazovanjem, te istraživanju, dokumentiranju i pomaganju žrtvama kršenja ljudskih prava i onima čija su prava ugrožena.

- Udruga svake godine pruža besplatnu pravnu pomoć u prosječno 800 novih slučajeva kršenja ljudskih prava - naveli su iz HHO-a koji  ima približno 30 članova koji surađuju s hrvatskim pravosudnim, javnim upravnim i drugim relevantnim institucijama, kako u radu na slučajevima kršenja ljudskih prava, tako i u osmišljavanju i razvijanju novih projekata.

Inače, sadašnji čelnik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak nalazi se u gradskom timu za spriječavanje grafita. Ondje uz dogradonačelnice Sandru Švaljek i Vesnu Kusin, kriminalisticu Rosanu Kišur, šefa komunalnih redara Matu Kraljevića, vijećnicu gradske četvrti Donji grad Sanju Kumpar te zastupnike iz Skupštine, HSLS-ovac Alen Ostojić i Davora Šterna priprema prijedlog mjera kojima će se u Zagrebu zaustaviti uništavanje javne i privatne imovine te kulturnih dobara.

Prevencija i veće kazne štitit će gradske zidove

Komentara 9

TR
trandri
14:52 10.07.2014.

Turisti kojih je sve više u Zagrebu se ne mogu načuditi tolikom broju grafita po fosadama, ne mogu se i ja načuditi kako nekome može pasti na pamet da pošara nečiju privatnu ili javnu imovinu. Tko bi dolazio u Dubrovnik da je stara gradska jezgra pošarana kao Donji grad? Grafiterskim škrabotinama se treba stati na kraj u Zagrebu.

LM
lara.manga.7
14:32 10.07.2014.

Samo naprijed s mjerama kojima će se u Zagrebu zaustaviti uništavanje javne i privatne imovine te kulturnih dobara. Ovo s škrabotinama grafiterskim više nije normalno, najpošaraniji grad smo u Europi.

TO
tomokaro
14:13 10.07.2014.

Po mome mišljenju od navedene ekipe jedini je kompetentan gospodin Kraljević a ostali sastav bi eventualno mogao pomoći u sprečavanju napada na tigrove u ZOO-u HHO i grafiti ????? Koju lovu za to prima Čičak?Ne bi li se konačno trebaoo povući u mirovinu i prepustiti mjesto mladima a on nek čita Titove memoare možda još nešto naući od mudrog velikana svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije