Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA DVA TJEDNA REBALANS

Grad nije osigurao nijedan kran za hitnu sanaciju nakon potresa

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/5
07.04.2020.
u 10:53

Bandić preuzeo stožer, no Zagrepčane i dalje muče brojna pitanja o obnovi

Teška i duga bit će utakmica pa će se zato odsad, počevši, posve prigodno, “samo” dva puna tjedna od potresa, gradski stožer oglašavati svaki dan. Sve upute za pogođene nepogodom na internetskoj su stranici Grada, a “bog se moli po redu”, pa tako je onda i gradonačelnik Milan Bandić, kazao je jučer, ocijenio da je vrijeme da baš on preuzme stožer jer ima “stil i način svog rada” te je “procijenio” da ga ustroji upravo jučer. Čarobni štapić nema, ali donijet će odluku o zaustavljanju privremenog financiranja, za dva tjedna ići će rebalans proračuna, a na jesen će početi izgradnja tristo stanova u Podbrežju. Sukus je ovo jučerašnje, prve presice zagrebačkog Civilnog stožera, koji će svaki dan izvještavati o stanju s koronavirusom i potresom. I da, nijedan konkretan podatak od gradskih čelnika nije se čuo, čak ni kao odgovor na vrlo specifična pitanja koja su postavljana.

Cijene otišle u nebo

Zagrepčani, govore nam, jednako su zbunjeni kao i dosad jer nemaju pojma bi li se sami trebali “baciti” na sanaciju, na koji način i, ako to i barem površno naprave, hoće li im se kasnije vratiti novac. Jedna od njih je i Tamara iz Dalmatinske ulice, čija je zgrada dobila oznaku “privremeno neuporabljivo”. Statika nije narušena pa su neki od stanara odlučili ostati u svojim domovima, pogotovo jer su im vatrogasci i “visinci” skinuli crepove i cigle s krova pa se ne moraju brinuti o tome da će im nešto pasti na glavu. Muče ih, međutim, urušeni dimnjaci, za koje ne znaju smiju li ih dirati sami, jer, kako nam govore, od upravitelja zgrade Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva (GSKG) dobivaju informacije da neće moći dobiti povrat novca ako sanaciju nisu odradili kooperanti Holdingove podružnice.

– Ako su vlasnike stanova već javno prozvali kao glavne krivce za nastalu štetu, onda neka nam barem dopuste da baratamo svojim novcem od pričuve i sami biramo izvođače radova – kaže naša sugovornica Tamara dodajući da su stanari za njenu zgradu tražili procjenu potencijalne obnove i kod privatnih upravitelja.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

– Svi kooperanti koji to rade sad digli su cijene u nebo. Za izgradnju novih dimnjaka, primjerice, trenutačno ne postoji ni okvirna cijena, a vidim da susjedi po društvenim mrežama pišu kako razni građevinci traže i do šest tisuća eura po dimnjaku – kaže Tamara pa dodaje kako su cijene svih građevinskih usluga tristo posto više nego prije potresa. Vlada je, smatra, trebala zakonski zabraniti poskupljenje i u građevinskom sektoru.

Žele hitnu Skupštinu

Da krenu sami ili da sa sanacijom pričekaju i što je s informacijama da se povrat novca neće dobivati osim ako se sanacija ne radi s kooperantima, pitali smo i GSKG, a oni su nam obećali odgovor sa svim detaljima, čim nađu vremena. Međutim, u nacrtu Zakona o obnovi zgrada stoji kako će se povrat novca moći dobiti ako je on uložen “za nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja opasnih dijelova zgrade”, u što izgradnja novog dimnjaka ne ulazi. S hitnim sanacijama, nakon što su vatrogasci odradili više od tri tisuće intervencija te i jučer po gradu imali pedesetak vozila, nastavit će upravitelji zgrada, koji su kranove već postavili po centru grada.

Ono što, međutim, doznajemo, jest da nijedan od njih unajmio nije Grad Zagreb, a ni država, iako je jedan u ispomoć poslala čak i mormonska Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Skupštinski zastupnici, “zbog kaosa u gradu”, kako sami kažu, žele sjednicu gradskog parlamenta jer žele vidjeti “koliko je Zagreb nastradao, kolike su štete i u kojem smjeru ići”. 

Ključne riječi

Komentara 6

OT
otrovnijezik
11:28 07.04.2020.

Grad kao pijani bogataš može voditi svatko dok ne dođu ozbiljni problemi pa je onda vidljiva i dalekovidnost vodstva kako razmišlja o izvanrednom.

TM
trade_mark
11:22 07.04.2020.

bandić izgleda nema nijednog kuma ili rođu koji hendla dizalice, pa zato grad nije osigurao nijedan kran za sanaciju nakon potresa. hvala.

LE
Lenjin
17:24 07.04.2020.

Ako su zgrade u vlasništvu Zagreba onda se Grad brine za dizalice ,a ako su privatne onda vlasnik mora tražiti izvađača radova i potrebne strojeve . Grad je očistio ulice. Šta bi trebao Bandić doći da vam zida nije vam ni porušio .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije