Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAVANA Skandalozan treći natječaj za najam

Grad krši Ustav da Šućur ostane

31.12.2008.
u 00:28

Nakon što su ove godine propala već dva natječaja za najam Gradske kavane, poglavari su se potrudili da propadne i treći.

Uvjeti natječaja su takvi da zapravo nitko ne može dobiti najam. To nam je potvrdio i jedan član povjerenstva za najam gradske kavane. Ideja je, kaže, da se zadrži status quo.

To znači da će se i dalje bogatiti Ivan Šućur, sadašnji korisnik kavane, i to unatoč tomu što je već šest godina ilegalno u tome gradskom prostoru i što Gradu ne plaća ni kune. No, uvjeti idu Šućuru u prilog. Osim što će svaki natjecatelj odmah morati uplatiti 180.000 kuna pologa Gradu, uplatit će još i 398.000 kuna Šućuru, a na ime njemu priznatih ulaganja.

U obnovu prostora morat će u prvoj godini najma uložiti pet milijuna kuna, koje mu se nikada neće priznati ni vratiti!

No, najspornije od svih su 9. i 10. točka natječaja. Prema prvoj bit će diskvalificirani svi ponuđači koji su ikada dugovali Gradu bez obzira na to što su ih poslije podmirili bilo nagodbom bilo reprogramiranjem duga. A druga je još spornija. Prema njoj se neće moći natjecati nitko tko je na bilo koji način, suvlasništvom ili dioničkim udjelom, povezan s tvrtkom koja je ikad dugove prebila s Gradom na bilo koji način.

Najskandalozniji uvjet je taj što se na natječaj neće moći javiti nitko kome je bilo tko u obitelji do trećeg koljena bio ili još jest dužnik Grada. U prijevodu to znači da se ne možete natjecati ako vam je, primjerice, bratić ostao dužan Gradu za račun za odvoz smeća!

– Osim što se natjecatelji diskriminiraju po rođenju, njima su povrijeđena i Ustavom zajamčene poduzetničke slobode. Ako je dug bez obzira na koji način podmiren, on više ne postoji! – tvrdi Mato Arlović, jedan od pisaca Ustava Republike Hrvatske.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije