Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politika

Gotov projekt za reciklažu stoji u Čistoći

'25.10.2010., Ilica, Zagreb - Odvoz glomaznog otpada docekali su i stanari najduze ulice u Zagrebu.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
06.06.2011.
u 15:06

Plan gospodarenja otpadom treba raščistiti želi li se palionica, reciklaža ili oboje. No, uprava čeka da se na Dumovečkom Lugu zbrine inertni pepeo

Oko 20 milijuna eura treba uložiti u posude i sustav za odvojeno prikupljanje otpada i uređenje deset reciklažnih dvorišta, no iako gotov projekt stoji u Čistoći, čini se da će se teško realizirati jer nema potporu gradske politike. Problem otpada gorući je u gradu i privremeno je riješen tako što je rok "trajanja" odlagališta Prudinec produžen do 2018. godine (trebao je biti zatvoren lani), a potaknuti nerješavanjem problema Odbor za zaštitu okoliša održao je jučer tematsku sjednicu o odvojenom prikupljanju otpada. Tema je zainteresirala vodeće ljude Čistoće te je iz te podružnice došla čitava ekipa objašnjavajući zastupnicima da je potrebno donijeti plan što se želi – recikliranje, palionica otpada, kolika palionica...?!

Čistoća ne može ništa

Sama Čistoća ne može krenuti ni u jedan projekt jer nema pravnu osobnost da digne kredit, a ne može ulagati ni u reciklažna dvorišta jer predložene lokacije nemaju riješene imovinsko-pravne poslove niti je Ured za imovinu grada reagirao na njihova pisma, požalili su se iz Čistoće. Ne mogu tražiti ni sredstva od europskih fondova jer se za potrebni im novac mora prijaviti Grad. Voditelj Čistoće Branimir Valašek zalaže se za naplatu otpada po količini i svoj je prijedlog uputio gradonačelniku Milanu Bandiću.

– Nismo dobili odgovor. No mora se odrediti kako će se naplaćivati odvoz otpada. Najbolja je naplata prema stvarnoj količini, a to je vezano uz stvaran broj članova kućanstva koje je, prema postojećoj zakonskoj regulativi, teško utvrditi. Kod oko 60 posto korisnika ne možemo utvrditi točan broj članova – rekao je Valašek, koji će uskoro pozvati građane da Čistoći ponude prostore za reciklažna dvorišta.

Otpor građana

Sandra Tucak Zorić, iz Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, objasnila je da se Plan gospodarenja otpadom ne može donijeti prije nego što Skupština odredi lokaciju za zbrinjavanje inertnog otpada koji ostaje nakon palionice. Planiraju ga u Dumovečkom Lugu (alternativa je Jakuševec) no građani se, očekivano, protive tome.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar mmelcic
mmelcic
19:22 08.06.2011.

Valašek kaže \"Najbolja je naplata prema stvarnoj količini, a to je vezano uz stvaran broj članova kućanstva\". Količina je jedno, a broj grla drugo! Valašek ne zna! Naplata prema količini bila bi kad bi se vagala masa otpad ili mjerio volumen. Bio je razrađen i Gradonačelniku predočen sustav naplate prema VOLUMENU odnosno ispražnjenim POSUDAMA, ali su ga u Čistoći zaustavili jer onemogućava muljanje s posudama i naplatom.

BG
bijesna glista
09:53 10.06.2011.

Hm A na Krku imate problem riješen. Čist otok i otpad zbrinut. Zar je teško nazvati i pitati kako to tamo ide, a izgleda bolje nego u Zagrebu. Ili je Krk na Marsu, pa ne radi interkontinentalni telefon? Spalionice see polako ukidaju, a vi bi pepeo na Jakuševac! Bolje na gornji grad. Tamo neče biti nikakve štete.

Avatar mmelcic
mmelcic
16:53 10.06.2011.

Usporedba Zagreba i Krka je neprimjerena. To je kao da manevrirate luftmadrac i nosač aviona. Spalionice se NE ukidaju. Beč ih ima 3. Ukidaju se odlagališta otpada poput našeg Jakuševca. U Evropi. U SAD ne. \"Pepeo\" odnosno šljaka iz spalionica koristi se kao građevinski materijal.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije