Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozdrav lošoj godini

Godinu obilježila politička previranja i prazan proračun

vatromet
30.12.2010.
u 17:04

Gradonačelnik je bio u depresiji zbog izgubljenih izbora, novi su ljudi preuzeli SDP i HDZ, a u 2011. se ulazi s ukinutim subvencijama za vrtiće i prijevoz

Pozdravljamo se sa siromašnom godinom za nama, a ni “sretna nova 2011.” neće nam, nažalost, biti uspješnija. “Listajući” 2010. godinu ni na jednoj stranici ne može se pročitati ostvareni projekt – svakodnevica je bila rezanje troškova, smanjenje proračuna, a logično su u borbi za mali kolač to pratili i politički sukobi.

Cibonin bankrot

Godina u koju smo ušli s optimistično napuhanim proračunom od 7,4 milijarde kuna, a koji je bio nužan jer je u vrijeme njegova donošenja gradonačelnik Milan Bandić bio u predsjedničkoj utrci, ispuhao je na 6,95 milijuna kuna. Gradonačelnik je odmah na početku izgubio izbore nakon čega se nekoliko mjeseci povukao iz javnog života. Nije samo zbog depresije prekinuo svoj stil otvaranja gradilišta, škola, vrtića, semafora i nogostupa. Pravi razlog leži u praznome gradskom novčaniku. Najviše je to običan puk osjetio u svojim četvrtima jer nisu naišli ni na kunu uloženu u krpanje ulica, uređenje parkova, novu rasvjetu i slično. Od predviđenih 240 milijuna kuna za male komunalne akcije do kraja godine ništa nije uloženo u mikro lokalnu zajednicu. Osim što je kandidaturom za predsjednika privremeno zaustavio bavljenje gradom, Bandić je izazvao i raskol u svojoj stranci – SDP-u – koja je u svibnju za Bandićeva nasljednika izabrala mladog Davora Bernardića. Netom nakon i HDZ se odrekao svoga mladog lava Jasena Mesića i na čelo gradskog ogranka doveo Bjelovarčanina Gordana Jandrokovića. Dogradonačelnik Ivo Jelušić, razočaran jer nije izabran za predsjednika gradskog ogranka SDP-a, dao je ostavku, a gradski brend KK Cibona kojem je bio na čelu uprave sada je bankrotirao. Politička previranja pratilo je pustošenje proračuna što je tek nedavno otrijeznilo vladajuću političku elitu i počeli je kohabitirati. Bandić je počeo trezveno planirati financije.

Loše odluke i populizam

Prekasno! Godina na isteku bila je ključna da se vide sve posljedice pogrešnih odluka i populističkih mjera koje su se donosile prethodnih godina. Prezaduženi Zagrebački holding nema čime plaćati nagomilane dugove za investicije na kojima se temeljio razvoj grada, a Bandić nema manevarskog prostora u proračunu da mu pruži ruku pomoći. Javni prijevoz u najsretnijem će se slučaju prorijediti, a Areni Zagreb prijeti zatvaranje. Da nam se nova 2011. ne smiješi, veselo najavljuje gradonačelnikova novogodišnja čestitka: ukinuo je subvencije za vrtiće i besplatni prijevoz.

Komentara 1

Avatar mmelcic
mmelcic
19:07 03.01.2011.

Zagrebački holding je zlatni rudnik, firma koja ima osiguran stabilan prihod. Stalnim izgovorima na gradonačelnika želi se prikriti užasna nesposobnost Uprave i tzv. Direkcije Holdinga u kojoj se u zadnje dvije godine nakotilo 300 novozaposlenih. Predsjednik Uprave Čović uopće nije privrednik nego politički egzekutor naloga Zorana Milanovića! Na sve direktorske položaje ga je dovela politika, pa se tako docajbal u Zagreb iz vukojebine i dobio superpovoljan kredit za stančinu kakvu zagrepčani mogu samo sanjati. Na čelo Holdinga ga je postavio Zoka ne da ga vodi kao dobar gospodar nego sa zadatkom da podmeće klipove Milanu Bandiću i sruši ga. Naravno da bi to za nesposobnog Čovića bio neostvariv zadatak da Bandić nije sam sebe potkopao svojom zlosretnom predsjedničkom avanturom. Da, iz Holdinga treba maknuti MILANOVIĆEVU POLITIKU i politikantstvo njegovih trabanata! Maknuti Čovića i poslati ga doma zajedno sa bulumentom od 300 onih koje je u Holding dovukao od srpnja 2008!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije