Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eurozastupnik i bivši ministar

Fred Matić prosvjedovao protiv molitelja: 'Nisi muževan ako ujutro ustaneš, popiješ rakiju i namlatiš ženu'

Zagreb: Izborni stožer SDP-a u središnjici na Iblerovom trgu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/50
02.09.2023.
u 13:25

Na trgu se prosvjednicima ponovno pridružio i zastupnik u Europskom parlamentu te član predsjedništva SDP-a i bivši ministar branitelja, Predrag Fred Matić. Pružio je potporu, ali i izrazio žaljenje prema onima koji kleče već mjesecima.

Svake prve subote u mjesecu muškarci diljem hrvatske na glavnim trgovima i u centrima gradova dolaze u 8.30 ujutro kako bi klečeći molili krunicu. Ritual koji se odvija već gotovo godinu dana, odnosno točno 10 mjeseci, svaki puta iznova uzburka javnost. Pa tako već deset mjeseci muškarcima u inicijativi "Muževni budite" suprotstavljaju se prosvjednice i prosvjednici.

Tako je bilo i jutros na glavnom zagrebačkom trgu kada je glasnim zviždanjem, bubnjevima, transparentima i zastavama prosvjed i performans "Tiha misa" poslao poruku protiv nasilja nad ženama. Naime, prosvjednici zamjeraju nakane na koje se krunica moli, a to su da muškarci budu autoriteti, a da žene budu čedne u odijevanju.

Također, mole i protiv pobačaja, za predbračnu čistoću te druge, svjetonazorski slične ideje. Osim nazadnim, prosvjednici ove ideje smatraju i opasnima.

– Svake se prve subote u mjesecu odigravaju nakaradni skupovi koji kroz simboliku molitve krunice zazivaju dodatnu neravnopravnost žena. Danas, deset mjeseci nakon prve Tihe mise duboko smo razočarani nedovoljno odlučnom društvenom reakcijom na sustavno sipanje poruka mržnje skupine muškaraca prema ženama i činjenice da smo došli do političke situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava – ističu organizatorice prosvjeda.

Navode i da se sve odvija pod devizom podrške pojedinih političkih aktera koji ne poduzimaju ništa ni kad ovi skupovi krše Ustav, a i Zakon o komunalnom redu. Ne radi se o skupini muškaraca koji „mirno mole krunicu“, radi se o organiziranoj akciji koja seže toliko daleko da se našim „Vitezovima“ na trgovima diljem Hrvatske pridružuju, već iskusni, poljski aktivisti.

Zagreb: Izborni stožer SDP-a u središnjici na Iblerovom trgu
1/47

Na trgu se prosvjednicima ponovno pridružio i zastupnik u Europskom parlamentu te član predsjedništva SDP-a i bivši ministar branitelja, Predrag Fred Matić. Pružio je potporu, ali i izrazio žaljenje prema onima koji kleče već mjesecima.

– Želimo im poručiti da uzalud tu stoje svake prve subote u mjesecu i žele biti muževni. Muževan možeš biti lako, odi na Dolac kupi namirnice, napravi ručak, malo popeglaj rublje, malo usisaj kuću, na taj način ćeš pomoći svojoj ženi i bit ćeš muževan. Nisi muževan ako ujutro ustaneš, popiješ rakiju i namlatiš ženu. To sigurno nisi. Žao mi je tih ljudi koji svake subote stoje ovdje – poručio je Matić.

Komentara 13

Avatar transdanubier
transdanubier
17:37 02.09.2023.

jadničak, mora i on nekako dospjeti u žižu javnosti pa makar na krivoj strani! svašta je on prošao, od okorjelog hdz-ovca (kad je po amerikama propagirao svoju knjigicU!) do zadriglog ljevičara! on svake godine mijenja političku potkošulju! iz podruma dovučen na front, zorobljen, pa malo cinkario i pušten bez prebijenog rebra. nisu oni htjeli svoga zeta mučiti!

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
15:24 02.09.2023.

Koji je ovo klaun

LL
lijepa_li si
15:15 02.09.2023.

ova persona propagira nasilje, mržnju, netoleranciju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije