Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradu hitno treba obnova

FOTO, VIDEO Ima li ovome kraja? Prolaznicima ponovno zaprijetila potresom oštećena fasada

Zagreb: Prolaznici kod Ilice i Domobranske riskiraju život zbog opadanja žbuke sa zgrade
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/19
21.02.2022.
u 17:46

Ovoga puta lokacija je bila Ilica 256 kod križanja s Domobranskom ulicom

Ne prođe tjedan a da s neke zgrade u širem zagrebačkom centru ne opadne komad fasade i zaprijeti prolaznicima. Prošlog smo tjedna tako izvještavali s vatrogasne intervencije u Hebrangovoj, a ponedjeljak ujutro na pločniku je Zagrepčane dočekala nova odlomljena fasada na pločniku. 

Ovoga puta lokacija je bila Ilica 256 kod križanja s Domobranskom ulicom. Veliku količinu žbuke na pločniku je snimio Pixsellov fotoreporter Sanjin Strukić. Srećom, ponovno nitko nije stradao. 

Od zagrebačkih vatrogasaca pak doznajemo da su na spomenutoj lokaciji u tri godine intervenirali već tri puta, a sutra ujutro će ponovno izaći na teren. 

Fasada na spomenutoj adresi nije izgledala puno bolje ni prije potresa. dokazuje to Googleov snimak iz 2011. 

Foto: Google

Zbog ovakvih prizora u centru dolazi zbog toga jer vlasnici ne održavaju svoje zgrade. Neke fasade u centru, doznajemo, nisu sanirane od njihove izgradnje koje je bila krajem 19. i početkom 20. stoljeća. 

Iako u Zakonu o građevinskoj inspekciji postoji članak 53. koji propisuje da u provedbi nadzora komunalni redar rješenjem naređuje vlasniku otklanjanje oštećenja pročelja i/ili pokrova postojeće zgrade, toga se izgleda nitko ne drži. 

U obližnjem Beču, primjerice, onima koji ne održavaju svoje zgrade prijete paprene kazne, u Zagrebu su prepuštene dobroj volji njihovih vlasnika, a problem neće riješiti ni navodni skori početak obnove jer se oko toga moraju usuglasiti svi stanari što komplicira situaciju. 

Ključne riječi

Komentara 4

SC
Schnellau
18:49 21.02.2022.

Nesto takvo ima samo u Zagrebu. Sramota gradskih i drzavni vlasti. Zagreb se raspada. Zalosno i sramotno.

FR
franc251
08:23 22.02.2022.

Što država ima s "obnovom" Grada Zagreba i ako gradska uprava ne radi svoj posao?

EX
Exar89
22:17 21.02.2022.

Raspašoj, po običaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije