Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velike novosti

FOTO Sanira se portal Spomenika domovini. Fabijanić: 'Napokon, ne znam što smo toliko čekali'

Zagreb:  Radnici postavljaju skele na Spomeniku Domovini
Foto: BORIS SCITAR/PIXSELL
1/9
24.08.2023.
u 10:23

Izvođač je Tigra, koja je i postavila element oštećen u potresu, a koliko stoje radovi, iz gradske uprave nisu odgovorili

Skele su opasale zagrebački Spomenik domovini, čiji bi portal tri godine nakon potresa, u kojem je oštećen, trebao biti saniran, a o tome svjedoče i radnici koju su se ondje počeli skupljati.

– U tijeku je postavljanje skele oko portala Spomenika domovini radi utvrđivanja oštećenja. Za potrebne radove odabrana je tvrtka Tigra jer je ona izvodila portal te je najbolje upoznata s njegovim konstruktivnim elementima – kazali su u Gradu na naš upit o detaljima i troškovima projekta.

>>GALERIJA: 

Zagreb:  Radnici postavljaju skele na Spomeniku Domovini
1/9

Koliko će stajati radovi na spomeniku, međutim, nisu odgovorili. Kontaktirali smo i izvođače radova, ali oni su nam rekli kako ne smiju iznositi informacije o sanaciji. Oštećeni portal, podsjetimo, izrađivao se u Nizozemskoj, i to od posebnog polimernog materijala ojačanog vlaknima koja su otporna na atmosferilije te su stoga troškovi održavanja minimalni. Gradnja cijelog trodijelnog spomenika stajala je 34,7 milijuna kuna, a on se, uz portal, sastoji i od Zida boli te kamenog monolita.

Staklene opeke posebno su dizajnirane u češkoj majstorskoj radionici, a za unikatni uzorak zaslužan je akademski kipar Jeronim Tišljar. Opeke su posložili u stakleni Zid boli inspiriran onim autentičnim, nastalim tijekom Domovinskog rata na Selskoj cesti. Samo četiri mjeseca poslije velebnog svečanog otvorenja potres je uzrokovao pucanje na portalu dugom 31 metar.

>>VEZANI ČLANCI: 

Spomenik je, među ostalim, zamišljen i kao jedno od mjesta susreta sa stranim delegacijama pa je tako ondje posljednji vijence položio turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan. Ispod portala prošao je i francuski predsjednik Emmanuel Macron, a i mnogi naši državnici. Nalazi se tik uz gradsku upravu na Trgu Stjepana Radića te onuda svakodnevno prolaze i brojni Zagrepčani. A da će spomenik ponovno osvanuti u svom prvotnom ruhu, nada se i njegov autor Nenad Fabijanić.

– Oduševljen sam jer se napokon nešto događa nakon svih tih godina tijekom kojih smo svjedočili zapuštenom spomeniku u frekventnom dijelu grada. Veliki problem bilo je održavanje i tko bi za njega trebao preuzeti odgovornost. Ako se sjećate, prvotno je izabrana tvrtka Vodotehnika da održava instalacije spomenika. Dolaskom nove vlasti natječaj je poništen i od tada o spomeniku nitko ne vodi brigu. Ja sam samo projektant koji se tri godine nadao da će se nešto pokrenuti. Ne znam koji su razlozi zašto smo toliko čekali – govori Fabijanić. A nekoliko je elemenata koji se moraju redovito održavati, domeće on, poput hortikulture i vodoopskrbe.

– Drago mi je i da će ga “ušminkati” tvrtka koja je izvodila gradnju portala pa su sa situacijom upoznati te da ćemo ga nakon toliko godina ponovno moći pokazivati Zagrepčanima i našim gostima – zaključuje Fabijanić. 

>>VIDEO: Rijedak prizor u Jadranu: Skupina velikih kitova ulješura uočena kod Korčule 

Komentara 5

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
14:19 25.08.2023.

trade_mark, itekako imaju veze. Jer je sekta Muzemovaca došla na vlast lažnim obećanjima kako će zatvoriti Jakuševac već u prvom mandatu. A što se tiče spomenika, on slavi Domovinu, za koju su mnogi dali živote, dočim dugine boje na klupicama promoviraju nastranosti i ideologiju koja se protivi zdravom razumu.

TM
trade_mark
11:18 24.08.2023.

spomenik domovini u kojem nema niti jednog šarafa made in croatia. bravo!! a spomenik izgleda kao malo luksuznija autobusna stanica koju smo platili 35 milijuna kuna! društvance se dobro debelo nakralo skupa s pokojnom kriminalčinom! kapa do poda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije