Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kip sv. jurja

FOTO Restaurira se jedan od najljepših zagrebačkih spomenika kojeg je u svibnju oskvrnuo nepoznati vandal

Zagreb: Konzervatorski i restauratorski radovi na kipu Svetog Jurja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
09.10.2023.
u 13:42

Spomenik je rad austrijskih kipara Windera i Kompatschera iz 1906., sastoji se od brončane statue sv. Jurja na konju koji stoji iznad poginulog zmaja isklesanog pak od crvene rapske breče, a u blizini Kamenitih vrata stoji već tri desetljeća

U tijeku su završni radovi na restauraciji jednog od najljepših zagrebačkih spomenika, onog sv. Jurja koji se smjestio u neposrednoj blizini Kamenitih vrata, a kojega je u svibnju, podsjetimo, oskvrnuo nepoznati vandal skrativši mu i savinuvši koplje.

Očevidom, koji je tada sproveo Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode, na brončanom dijelu spomenika utvrđeno je oštećenje izvorne patine, tragovi korozije te nakupine štetne patine i nečistoća. 

VEZANI ČLANCI: 

– Odlomljeno je koplje koje sv. Juraj drži u desnoj ruci. Odlomljeni dio koplja je zataknut uz ruku i tijelo sv. Jurja. Na kamenom dijelu spomenika vidljivi su tragovi procurivanja korozije s bronce te nakupine onečišćenja, mahovina i algi – kako su ranije istaknuli iz Grada. 

Inače, spomenik je rad austrijskih kipara Windera i Kompatschera iz 1906., a sastoji se od brončane statue sv. Jurja na konju koji stoji iznad poginulog zmaja isklesanog pak od crvene rapske breče. Kod Kamenitih vrata postavljen je prije tri desetljeća, no u Zagrebu nije jedini.

Naime, drugi se nalazi na Trgu Republike, u neposrednoj blizini Hrvatskog narodnog kazališta, djelo je austrijskog kipara Antona Fernkorna te se u povijesti selio na nekoliko lokacija u metropoli, a odliven u bronci na mjesto gdje stoji i danas postavljen je 1908. 

VEZANI ČLANCI: 

Skulptura postavljena kod Kamenitih vrata se do 1937. nalazila u Mallnitzu u Štajerskoj, kada ju je kupio dr. Želimir Mažuranić, inače brat slavne književnice Ivane Brlić-Mažuranić, te je najprije postavljena u dvorištu vile u Jurjevskoj 5. Nakon smrti dr. Mažuranića, darovnim ugovorom spomenik je prešao u vlasništvo Grada. 

GALERIJA Svojim nastupom oduševila je na Supertalentu, a sada kaže: Želja mi je snimiti duet s Majom Šuput!

Zagreb: Konzervatorski i restauratorski radovi na kipu Svetog Jurja
1/21

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije