Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tradicionalna žbica

FOTO Je li Zagreb nepoželjan za vozače? Tomašević: 'Stanje u novoj pješačkoj zoni kontrolirat će kamere'

Održana tradicionalna zagrebačka  Žbica
Foto: JURICA GALOIC
1/12
22.09.2023.
u 20:39

Žbica je na ulice pak izvela djecu i roditelje, starije i mlađe, članove brojnih ambasada poput one turske i australske, ali i članove gradske uprave.

Europski tjedan mobilnosti došao je do svog vrhunca, a u Zagrebu se on tradicionalno obilježava Zagrebačkom Žbicom, biciklističkom vožnjom po centru metropole dugom sedam kilometara. Atmosfera na Zrinjevcu, koji je bio polazišna točka, bila je dobra i prije početka vožnje jer biciklisti su se ondje okupljali od 16 sati, a neki su sa sobom ponijeli i zvučniike koji su zabavljali čitavu karavanu. 

S obzirom na to da se danas obilježava i Dan bez automobila, javni prijevoz za sve građane bio je besplatan, a 24. Žbica je na ulice pak izvela djecu i roditelje, starije i mlađe, članove brojnih ambasada poput one turske i australske, ali i članove gradske uprave. Tako su se na čelu kolone koja je vozila kroz centar našli Tomislav Tomašević i njegoci zamjenicima Luka Korlaet i Danijela Dolenec. Simpatičan zvuk biciklističkih zvončića širio se jednim od omiljenih zagrebačkih parkova, a uspio je nadjačati čak i trube automobila koji su morali pričekati start vožnje na prometnom Zelenom vlau, a ona je krenula malo iza 18 sati. 

Na Žbici se pojavio i bivši saborski zastupnik Ivan Pernar, sada već često viđen gost na javnim događanjima i konferencijama za medije zagrebačke uprave. Prigovorio je Tomaševiću što, kako tvrdi, na posao dolazi automobilom, a ne biciklom, ali gradonačelnik ga je ovaj put odlučio potpuno ignorirati. 

Podsjetimo, Žbica nije jedina akcija održana u sklopu Tjedna mobilnosti. On je, naime, započeo otvaranjem nove pješačke zone na dijelu Masarykove i Preradovićeve kojim sada više ne mogu prolaziti automobili, osim vozila stanara hitnih službi, a pritom je i oslikana simpatičnima macama koje su prepoznatljivi motiv street art umjetnika Slavena Kosanovića Lunara. Treća je to pješačka zona u Zagrebu, uz ono u Vlaškoj i Maloj Martićevoj. Na taj način je dodan novi prostor za pješake i bicikliste, a nauštrb automobilskog prometa. 

Unatoč nezadovoljstvu i negodovanju dijela Zagrepčana, gradonačelnik Tomašević nakon vožnje otkrio je kako je putem čuo dosta pozitivnih reakcija. Vjeruje da većina podržava takve inicijative. 

-Vožnja je protekla super, bilo je dosta ljudi i počastilo nas je lijepo vrijeme bez kiše. Mislim da unapređenje biciklističke infrastrukture i pješačkih zona daje rezultata i kao što smo obećali jer stalno dajemo alternative za automobile- rekao je Tomašević pa dodao kako svi europski gradovi idu u unapređenje javnog prijevoza što se radi i u Zagrebu. 

>>VEZANI ČLANCI: 

A do novih pješačkih zona neće se čekati idući Tjedan mobilnosti.U planu je njihovo širenje, a najavit će se uskoro i nekoliko biciklističkih avenija. Ideja je i nastaviti projekt Greenway, dodao je gradonačelnik. Radit će se i na jednoj i drugoj obali Save. Ide istočna magistrala ispod željezničke pruge uz Branimirovu i zapadna kod Ulice baruna Filipovića, poručio je. Pitali smo gradonačelnika i jesu li vozači, s obzirom na razne inicijative posvećene biciklistima i pješacima, postali nepoželjni u metropoli. 

-Naravno da nisu nepoželjni, samo želimo svima dati alternativu da možemo manje koristiti automobile. Broja automobila u kućanstvima sada je dva ili tri što nisu održivi trendovi i nemoguće je, sukladno tome, održavati infrastrukturu. Radimo sve što rade sve druge europske metropole.Odite u Ljubljanu i vidite njihove pješačke zone. I oni su se prvo žalili, ali sada svi uživaju u blagodatima koje su te zone donijele- komentirao je Tomašević pa dodao da se radi i na cestovnim projektima.

Pitali smo i kako se planira regulirati stanje u novoj pješačkoj zoni u Masarykovoj, s obzirom na to da su neki vozači, ni tjedan dana od uspostave nove prometne regulacije kršili pravila i prolazili trasom kojom automobili više ne smiju prolaziti. 

-Uvest ćemo pilomate koji će snimati tablice. Dozvolu imaju stanari i interventna vozila. Tu neće biti problema- najavio je Tomašević. 

>>GALERIJA: Pogledajte kako je bilo na Zagrebačkoj Žbici

Održana tradicionalna zagrebačka  Žbica
1/12

Komentara 10

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
09:10 23.09.2023.

Znači, ovaj vaš odrast-projekt su poduprli strani državljani (Turci) i članovi gradske uprave (pripadnici sekte Možemo!). Oni koji nešto rade, a ne sišu novac iz proračuna, nisu mogli na posao ni s posla, već su čamili u gužvi na Zelenom valu. Hvala!

PE
Pendrek57
11:39 23.09.2023.

Ocito da doticni nije ubrojiv, kao ni oni koji su za njega.

Avatar Idler 3
Idler 3
22:27 22.09.2023.

...pilomate?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije