Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samoborski fašnik

Fašničke vjerodajnice predane predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću

Fašničke vjerodajnice
Foto: PR FOTO
1/6
28.01.2016.
u 09:09

Visoko izaslanstvo samoborske Slobodne Fašničke Republike, uoči preuzimanja vlasti, krenulo je u diplomatsku ofenzivu. Stoga je 26. siječnja posjetilo u njezinu uredu predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović te potom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Predsjednici su uručeni tradicionalni samoborski proizvodi, prigodna karikatura Nike Baruna te krafne kao svojevrsna fašnička vjerodajnica.

- Čestitam na izdržljivosti i predanosti u očuvanju tradicije Samoborskog fašnika kao najveće i najstarije pokladne svečanosti u ovom dijelu Europe. Iduća dva tjedna mnoštvo će naših građana otputovati u vašu Republiku vođeni smijehom, veseljem, optimizmom i originalnim maskama. Budite im dobri domaćini. – rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Princ Fašnik, Princeza Sraka i Sudec u veselom su tonu pozvali predsjednicu u goste na jubilarni 190. Fašnik. Upozorili su da tada u Samoboru fašnička vlast ukida sve poreze te uvodi svoja pravila s ciljem da se svi dobro zabave, a u deset dana vladavine djeluju po principu – kruha i igara. Poziv su predsjednici također uputili zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec i koordinator ovogodišnjeg Fašnika Marijan Dumić.

I zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću uručeni su prigodni darovi i krafne kao fašničke vjerodajnice, a on je zahvalio na dolasku rekavši da je Fašnik zaštitni znak Samobora, ali i Hrvatske. Princ, Sraka i Sudec zahvalili su na podršci, vjerujući da će se ona nastavljati i sljedećih godina. Poziv na buduću suradnju uputili su zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec i koordinator Fašnika Marijan Dumić.

Svečano otvorenje 190. Samorskog fašnika zakazano je 29. siječnja, a Slobodna Fašnička Republika trajat će sve do 9. veljače, uz brojne programe za djecu i odrasle. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije