Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spremni na sve

Evo kako se vježbalo spašavanje za slučaj razornog potresa u Zagrebu

blato 2015.
Foto: Davor Pulavec/PIXSELL
1/11
15.09.2015.
u 22:08

Prošlog vikenda održana je vježba "Blato 2015" u kojoj je sudjelovalo 720 pripadnika civilne zaštite, profesionalaca i dobrovoljaca.

Prošlog vikenda, dva dana prije snažnog potresa jačine 2.9 stupnjeva koji je danas zatresao Zagreb, održana je vježba "Blato 2015" u kojoj je sudjelovalo 720  pripadnika civilne zaštite, profesionalaca i dobrovoljaca.

 Tema vježbe bila je  zajedničko djelovanje profesionalnih i dobrovoljnih snaga sustava civilne zaštite Grada Zagreba nakon razornog potresa i uspostava alternativnih sustava komunikacijskih veza na području Zagreba.

Prema scenariju vježbe stanje u gradu nakon razornog potresa nalaže potrebu djelovanja snaga civilne zaštite Grada Zagreba specijaliziranih za spašavanje iz ruševina -– USAR timova, koji se na lokaciji djelomično srušene Sveučilišne bolnice suočavaju s velikim izazovima i prijetnjama, a koje mogu biti uspješno riješene samo koordiniranim djelovanjem cjelokupnog sustava civilne zaštite. Glavni cilj vježbe bio je provjera koordinacije linija zapovijedanja, koordinacije rada različitih snaga sustava civilne zaštite, usklađenosti istovremenog djelovanja više USAR timova, usklađenost djelovanja postrojbi civilne zaštite opće namjene i USAR timova, te provjera alternativnih načina uspostave komunikacije u slučaju nemogućnosti ostvarivanja komunikacije opremom koju snage civilne zaštite koriste u svom redovitom radu. Osim navedenog, cilj vježbe bio je i predstavljanje javnosti znanja i vještine snaga civilne zaštite, kompleksnost i odgovornost njihovog djelovanja te prezentirati specifičnosti urbanog spašavanja.

Podsjetimo, večeras u 20.41 sati seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su umjereno jak potres s epicentrom na području grada Zagreba. "Magnituda potresa iznosila je 2.9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV-V (četiri do pet) stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice", izvijestila je Seizmološka služba.

>>Potres jačine 2.9 stupnjeva zatresao Zagreb, u dijelu grada nestalo struje

>>Zajednička vježba 720 profesionalaca i dobrovoljaca kako djelovati nakon potresa

>>U prvih 8 mjeseci 2015. na području Zagreba 127 potresa

>>Slab potres 20-ak kilometara od središta Zagreba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije