Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EdUcation - poduka o EU

Europska unija nije bauk kao matematika

12.06.2016.
u 14:17

Osim što su u školi dobili znanja iz matematike, hrvatskog jezika, geografije, prirode i društva te ostalih predmeta, učenici brojnih zagrebačkih osnovnih škola ove su godine naučili nešto novo i o Europskoj uniji. Naime, Centar za EdUkaciju o EU (CEdU) je u nizu škola proveo projekt “EdUcation - poduka o EU” u sklopu kojeg su učenicima četvrtih, petih, šestih, sedmih i osmih razreda održana predavanja o EU.

Slobodno mišljenje

– Cilj predavanja jest raspraviti sa školarcima na pristupačan način europske teme, ali i potaknuti ih da slobodno misle i izraze svoja stajališta - rekla je Vinka Drezga, direktorica CEdU-a, neprofitne organizacije koju je zajedno sa skupinom entuzijasta pokrenula prije dvije godine. Do danas su predavanja održana u brojim školama u gradu i županiji, među kojima je i OŠ Trnjanska.

–Sviđa nam se što smo naučili nabrojiti sve zemlje članice EU-a i njihove glavne gradove i što smo pričali na više jezika - zaključili su nakon predavanja učenici ove osnovne škole. Vinka Drezga održala im je predavanje koje se sastoji od prezentacije, ali i rasprave o povijesti, institucijama i procesima odlučivanja u Europskoj uniji te hrvatskom putu u Uniju.

–Osim učenja teorije, važno je učenicima objasniti koje su temeljne vrijednosti EU, sloboda mišljenja i govora - rekla je predavačica koja s učenicima razgovara na hrvatskom, engleskom, ali i francuskom jeziku. Dob djece, ističe, nije nikakav problem jer učenici mogu jako dobro shvatiti sve procese ako im se dobro i objasne. Tako u raspravi ne nedostaje pitanja poput “Je li za RH dobro što se pridružila Uniji?”, “Koji su problemi s kojima se EU suočava?“...

–Djeci je važno objasniti da mogu pitati svako pitanje koje ih zanima - govori ova novinarka i publicistkinja koja za program voli reći kako promovira “evanđelje po Europskoj uniji”.

Poštivanje različitosti

Glavni je cilj projekta osvjestiti kod djece pripadnost zapadnom kulturnom krugu, ali i potaknuti ih da se poštuju razlike i suživot s drugima. Kako kaže voditeljica projekta, radi se o potpuno drugačijem načinu učenja koji je doživio velik uspjeh te se jedva čeka njegov nastavak.•

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar 123456
123456
22:24 12.06.2016.

Matematika nije bauk i uz dobrog profesora matematika je najljepša poezijaAli EU postaje sve veći bauk, poglavito s Merkelicom kao fuirerom i diktatorom koja je bez ispaljenoga metka predala EU turcima, a da još toga nije svjesna. Da je pročitala knjigu Ive Andrića (Nobelovca) Na Drini ćuprija možda bi se opametila, ali čini se da ta baba malo čita i sluša!!!

MF
martina.fila
11:14 13.06.2016.

jeste li im ispričali i priču o referendumu za eu? o frontexu? brexitu? bajku o boljem životu ulaskom Hrvatske u eu? o iseljavanju Hrvata? o eu direktivama? o suverenitetu članica? o diktaturi europske komisije? tko su ti ljudi koji se nazivaju predavačima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije