Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kamo s otpadom?

EKOBOMBE Znate li koliko smeća proizvedemo u godinu dana?

'25.08.2012., Zagreb - Pogled na jakusevacko odlagaliste otpada. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL'
Foto: 'Grgur Zucko/PIXSELL'
1/5
05.09.2013.
u 08:02

Tijekom rujna trebale bi se odrediti lokacije za spalionice, a 
uz odvoz smeća problem je i opasni mulj nastao od otpadnih voda

Grad Zagreb premašio je sve rokove kada je u pitanju cjelovit plan gospodarenja otpadom.

Najveće odlagalište, deponij na Jakuševcu već odavno nema uporabnu dozvolu pa se smeće ilegalno na njega odvozi, a za opasni mulj koji nastaje pročišćenjem otpadnih voda na odlagalištu u Resniku ima još malo mjesta za skladištenje.

Nepoznata lokacija

Najveći problem ipak je lokacija za gradnju spalionice otpada, a dvije potencijalne, u Resniku pokraj pročišćivača voda te u Dumovečkom lugu nasuprot budućoj Ikei već su ranije izazvali prosvjede okolnih stanovnika.

Neposredno prije lokalnih izbora gradonačelnik Milan Bandić stoga je zbog pritiska mještana odustao od donošenja odluke da se takav centar izgradi u tim naseljima pa ostaje vidjeti hoće li ponovno predložiti iste lokacije ili su pronađene nove. Iako je sjednica o gospodarenju otpadom dogovorena za kraj rujna, još ništa o rješenju tog kompleksnog problema nije poznato. No, jučer su zastupnici na inicijativu predsjednika Skupštine Darinka Kosora obišli lokaciju u Resniku gdje se taloži mulj, a koji će se na tom mjestu moći odlagati još godinu i pol dana.

– Jedini način na koji se može riješiti zbrinjavanje mulja iz otpadnih voda jest gradnja spalionice. Ona se mora graditi negdje u blizini Zagreba jer nitko ne želi tuđe smeće, a uvijek će biti stanovnika koji će se tome protiviti – kazao je Darinko Kosor. Dodao je da je odluka o lokaciji nepopularna, no da je na zastupnicima da je konačno donesu. Resnik je potencijalna i najizglednija lokacija za gradnju neželjene spalionice, no stanovnici toga naselja ne žele ni čuti za to.

– Spalionice su vrlo opasne za ljudsko zdravlje, i to u krugu od 15 kilometara. Brojne studije pokazale su da su ljudi koji žive u blizini takvih postrojenja obolijevali, a oni su htjeli graditi spalionicu u Resniku na još manjoj udaljenosti – kazao je Stipica Maras iz Udruge Resnik. Dodao je pak da se ona, ako se mora graditi, mora odmaknuti barem 30 kilometara od stanovnika. Nedavno se problema otpada dotaknuo i gradonačelnik na sastanku s mještanima Jakuševca.

Obećao im je uskoro određivanje lokacije za Centar za zbrinjavanje otpada unutar područja Grada, dok je gradnju spalionice najavio negdje u regiji. I dok se novac iz europskih fondova za gradnju spalionice ne može dobiti, moguće je dobiti subvenciju za gradnju Centra za reciklažu i gospodarenje otpadom. Slični centri u Ljubljani i Hannoveru koštali su oko 50 milijuna eura, a 70 posto iznosa moglo bi se izvući iz europskih fondova.

Naplata po kilogramu

Osim lokacijama za trajno zbrinjavanje otpada, gradska vlast uskoro će se morati pobrinuti i pronaći rješenje za naplatu odvoza otpada po masi, a ne kvadratu stana kao što je to sada. Novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom već je na snazi, no kako se čekaju dodatne odluke iz nadležnog Ministarstva i u nadležnim gradskim tijelima, nije pronađeno rješenje. Po direktivama Europske unije i reciklaža otpada se mora povećati.

>>Zagrebačke otpadne vode oštetile proračun za 100 mil. eura?

Komentara 1

MA
majmunskaposla69
08:39 03.12.2013.

Te-to u Zagrebu Žitnjak .....dograditi ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije