Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrbani

Eko košaricom susjedima donose svježe voće i povrće

vrbani
Davor Puklavec/PIXSELL
19.10.2013.
u 20:00

Ponuda: Kvart je bez knjižnice i doma zdravlja, pa ovime pokrivamo dio potreba, kažu

Cijeli Vrbani, stari i novi dio kvarta koji se prostire na zapadu grada, od Zagrebačke avenije sve do jezera Jarun, broje 10.000 stanovnika, a na čitavom tom području nema knjižnice, tržnice niti doma zdravlja, što je šest žena potaknulo da pokrenu udrugu Vestigium koja će pokriti barem dio potreba tamošnjih stanovnika.

Idu i u zajedničke berbe

Povezavši se s udrugom Moj vrt koja okuplja oko dvjesto obiteljskih gospodarstava, pokrenuli su svojevrsnu kvartovsku tržnicu, nazvavši je Eko košarica.

– Za taj se program ljudi najviše interesiraju, a povrće za stanovnike naručujemo svaki tjedan – kaže predsjednica Vestigiuma Irena Borovina te dodaje da kod najjačeg dobavljača, koji uzgaja sezonsko voće i povrće kod Velike Gorice, odlaze i na berbe. Pazeći da svaka akcija ima ekološku bazu, udruga je organizirala i razne projekte zaštite i uređenja okoliša u Zagrebu i drugim gradovima. Tako su revitalizirali i kvartovski trg, na kojem se gotovo nitko nije zadržavao.

Žardinjera puna plodova

– Na dan otvaranja prostora udruge u Rudeškoj u travnju okupilo se više od dvjesto stanovnika Vrbana. Žardinijere na trgiću iza bivše Name oslikala je likovna kolonija umirovljenika koja djeluje u crkvi, a djeca i roditelji u njih su posadili rajčice, paprike, tikvice, peršin, začinsko bilje... – kaže Borovina. Svaki dan imaju i dječje radionice i igraonice, u sklopu kojih vrt i održavaju, no i eksperimentiraju s likovnim tehnikama te od starih krpica izrađuju nove odjevne predmete i modne dodatke. U svibnju su priredili i sajam rabljene dječje odjeće, kakav će i ponoviti.

– Nedavno smo pobijedili i na natječaju Gradskog ureda za energetiku kojim su tražili projekte o zaštiti okoliša. Prikupljamo otpadni tekstil, zaposlit ćemo dizajnera i krojačicu i robu slati u bolnicu u Gornju Bistru, u sklonište za beskućnike... – kaže Borovina te dodaje da će od dijela programa koji su nazvali Robo-T napraviti i Božićni sajam.

>> Vrbani III: Zbog kancerogene vode traže kaznu od 100.000 kn

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije