Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HŽ za 15 dana ruše grafiterski zid

Duž Branimirove parkiralište radnicima HŽ-a i građanima

 Zid iscrtan grafitima u Branimirovoj ulici.
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
20.06.2014.
u 10:57

Postoji mogućnost da parkiranje naplaćuje HŽ ili da ga iznajme Zagrebparkingu koji bi tamo posatvio automate

Za 15-ak dana srušit će se dio oronulog zida duž Branimirove ulice između Glavnog kolodvora i tržnice Branimirac, koji je godinama služio kao oaza zagrebačkim grafiterima, a umjesto planirane gradnje novog zida ondje će se urediti parkiralište.

Premještaju vagone

Iz HŽ Infrastrukture objasnili su da su plan rušenja cijelog zida, čiji dijelovi potječu još iz 1987. godine, promijenili u posljednji trenutak.

– Rušenje zida zaustavljeno je s obzirom na to da se djelomičnom obnovom problem urušavanja zida ne bi trajnije riješio. Naime, zbog velikog kolosiječnog pritiska s druge strane zida demontirat ćemo kolosijeke i premjestiti vagone s njih na drugu lokaciju, a na tom prostoru uredit ćemo parkiralište za osobna vozila – kazala je Željka Mirčić iz HŽ Infrastrukture. Dodala je da će se duž Branimirove ulice obnoviti samo statika zida prema cesti s koje će se urediti i pristup novom parkiralištu. Objasnila je i da će dio parkirališnih mjesta koristiti radnici HŽ Infrastrukture, dok će drugi dio biti namijenjen javnom parkiralištu pa postoji mogućnost ili da ga sami naplaćuju ili da ga iznajme Zagrebparkingu, koji bi ondje postavio automate za naplatu. Samo rušenje zida počet će 1. srpnja i trajat će oko tri mjeseca, a procijenjena vrijednost radova iznosi oko 4,5 milijuna kuna.

Suradnja s umjetnicima

– Nastojat ćemo, kao i do sada, dati prostor umjetnicima i njihovim projektima, konkretno grafiterima, a za nastavak suradnje u tijeku su razgovori s predstavnicima umjetničkih udruga – zaključila je Željka Mirčić.

Podsjetimo, HŽ je u dva navrata dopustio grafiterima oslikavanje zida. Prvi put zid je bio mjesto legalnog umjetničkog izražavanja 1987. uoči Univerzijade, a onda 1999. uz akciju suzbijanja zloporabe droga.

>> Proširuju Branimirovu unatoč sudskom sporu na budućoj trasi

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar dr. Evil
dr. Evil
08:15 23.06.2014.

tri mjeseca će rušiti zid?!? Jel naplaćuju po satu?

TV
tvrdapixa
08:16 21.06.2014.

"...čiji dijelovi potječu još iz 1987. godine". Pa to je zaista bilo davno. Trebalo bi to prijaviti UNESC-u da zaštiti tu našu kulturnu baštinu. E moj Bubalo, bubneš i ostaneš živ.

MO
modovisisajteMaraschino
14:07 25.06.2014.

evo ja se prijavljujem na natječaj za rušenje zida. moja ponuda je povoljnija: 6,5 milijuna kn.... 1 milijun meni u džep, milijun onome tko bira izvođača radova, a 4,5 milijuna ćemo platiti nekome da sruši zid :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije