Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebački dnevnik

Druge metropole čuvaju i njeguju svoje stube, a naše su zapuštene

stube zagreb
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
08.12.2014.
u 13:00

Korijeni Zagreba uvjetovali su gradnju stuba, klanaca i prolaza, ali mi ih ne znamo iskoristiti i predstaviti kao gradske simbole...

Jedna, deset, stotinu njih... Svaki korak po njima korak je po starom Zagrebu... Koliko vrijede? Neprocjenjive su jer korijeni Zagreba s dva brijega uvjetovali su gradnju – stuba, prolaza, klanaca.

Kakva šteta da ih ne znamo iskoristiti dok druge metropole čuvaju i njeguju sve “priče” uskih prolaza, hvale se njima u vodičima, prezentiraju ih kao svoje simbole, a mi smo svoje zaboravili.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nisu naše stube, ma ni jedne od njih – Zakmardijeve, Tepečićev klanac, Male stube, Dvoranski prečac, Tomićeva, Kapucinske, Mlinske, Aleksandrove – opasne, samo zapuštene.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Čekaju neka bolja vremena ili uvrštenje u planove malih komunalnih akcija u kojima se predvidi iznos za uređenje i prvim rebalansom izbriše. Tako mi to radimo... Mi ih, iako su u gradu, radije sakrijemo, išaramo grafitima i zaboravimo.

>>Svi izbori uvijek započinju na Trgu bana Josipa Jelačića

Komentara 4

Avatar dras32
dras32
18:07 08.12.2014.

Same stube i ne izgledaju tako oronulo koliko doista ruzno izgleda ispucali asfalt i beton rezan pa krpan asfaltom gore na Srossmayerivom setalistu.Gore da je posloziti kocke kao u Mesnickoj.

VI
Vito
14:46 08.12.2014.

Nisam baš siguran kad je ovaj išao slikati stube o kojima se ovdje piše _______ Obnovljene su sve, imaju nove daske i nove grafite, jer je prolaz do Zakmardijevih stuba - novoožbukan prošle godine; zid Aleksandrovih stuba pjeskaren ovog ljeta; Mlinarskima promijenjene daske prije dvije godine _____ I tako redom _________ Ne branim gradske apartčike, ali izgleda da je fotograf bio nekoliko govina "na ledu" pa mu nisu objavljivali slike kad je stvarno sve bilo jadno i uništeno od starosti.

VI
Vito
14:54 08.12.2014.

Zašto nije pokazana slika propadanja dijela prolaza ispod Strossmayerovog šetališta???? ______ Tu bi se moglo napisati kako je "sve" zapušteno ______ Pogotovo kad se vidi kako slijeganje terena opasno ugrožava sam zid, što se jasno vidi udubinama na popucanom asfaltu. _________ Isto je i na dkajnjem dijelu tog šetališta, kod stubišta iznad Mesničke _______ Tlo se toliko sliježe da puca i ograda od kovanog željeza, a sad već ispadaju i kocke i kamenje iz potpornog zida iznad stuba _________ Ako ste mislili članak usmjeriti prema toj stvarnoj opasnosti za kuće u Mesničkoj ispod šetališta, onda ste izabrali krive slike i tekst

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije