Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
advent je blizu

Doznali smo koliko grad namjerava potrošiti za božićna drvca u 11 zagrebačkih kvartova

Zagreb: Počelo ukrašavanje grada za Božić
Patrik Macek/PIXSELL
15.11.2023.
u 08:16

Blagdansko će ušminkavanje metropolu ove godine stajati oko 600.000 eura, koliko su u lipnju na Radićevu trgu predvidjeli potrošiti za adventsko ukrašavanje

Do početka ovogodišnjih adventskih radosti ostala su dva tjedna. Iako manifestacija Advent u Zagrebu službeno počinje 2. prosinca, nekoliko dana ranije, 29. studenog, počet će "warm-up" program. A da je metropola itekako zagrijana još od početka studenoga, može se vidjeti u šoping-centrima i dućanima koje su ispunili šareni ukrasi i lampice.

Božićna zvona, kuglice, rasvjeta i drvca stižu i na gradske ulice, a posljednjih dana popularne lokacije ubrzano se uređuju. Priprema se klizalište na Tomislavcu, svjetlucave se lampice protežu Lenucijevom potkovom i Zrinjevcem, a brojni rasvjetni stupovi po gradu dobili su svoj blagdanski dodatak u obliku prigodnog ukrasa. Blagdansko ušminkavanje metropolu će ove godine stajati oko 600 tisuća eura, koliki su iznos u lipnju u Gradu predvidjeli potrošiti na adventsko ukrašavanje.

A ukupni godišnji budžet za prigodne manifestacije iz kojih se financira i adventsko uređenje u 2023. iznosi 730 tisuća eura, što je 200 tisuća manje nego lani. No osim lokacija u centru, poput Zrinjevca i Trga bana Jelačića, na koji će se trošiti veći dio sredstava, svoje će ukrase već tradicionalno dobiti i ostale četvrti. Grad je s Holdingovom podružnicom Zrinjevac sklopio ugovor o nabavi drvca za božićno i novogodišnje uređenje 11 od 16 četvrti od studenog 2023. do veljače 2024. godine. Vrijednost ugovora je 47 tisuća eura, a drvca se nabavljaju za Donji i Gornji grad – Medveščak, Novi Zagreb istok i zapad, Črnomerec, Maksimir, Sesvete, Brezovicu, Donju Dubravu, Trešnjevku – sjever i Podsljeme.

Usporedbe radi, prošle su godine za uređenje osam gradskih četvrti potrošene 62 tisuće eura, a 2021. iznos za drvca u deset četvrti bio je 55,5 tisuća eura. Svi iznosi su bez PDV-a. Što se tiče ukupnog trošenja na Advent, možda je zanimljivo usporediti ovogodišnjih 600 tisuća eura s iznosom iz 2017., kada je stigla treća u nizu nagrada za najbolji u Europi. Tada je, prema podacima Grada, uloženo 1,06 milijuna eura. Nakon toga 2018. sklopljen je četverogodišnji ugovor u iznosu od 5,3 milijuna eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije