Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iza zatvorenih vrata

Doznajte što je svjetlovir i kako nastaju frizure “po starinski”

17.06.2017.
u 08:00

Umjernici protekli tjedan otvorili svoje atelijere, Tjedan primijenjenih umjetnosti traje još danas

Želja im je bila svoj rad približiti široj publici. Stoga su odlučili organizirati još jedan Tjedan primijenjenih umjetnosti, koji završava danas, a među posljednjima će se predstaviti majstorica frizerka Anđela Potočki. Od 17 do 20 sati u Hrvatskoj kući “Materina priča” u Preradovićevoj 31 postavit će izložbu frizura nadahnutih baštinom.

– Održat ću i pokaznu radionicu na kojoj ću demonstrirati kako spojiti tradicionalno i moderno u oblikovanju frizura. One mogu biti dnevne, večernje, avangardne i umjetničke, koje, svaka za sebe, u određenom trenutku mogu biti nosive i svjetske – kaže Anđela Potočki.

Svoje su vještine u tjednu koji je organizirala Hrvatska udruga likovnih umjetnika predstavili i drugi njezini članovi pa su, primjerice, posjetitelji atelijera Lazera i Eve Lumezi u Vlaškoj 113 mogli vidjeti kako se oblikuje nakit.

– Tehnologija umjetničkog rada u mojem se slučaju svodi na vrlo primitivnu metodu u kojoj se druže autor, alat i materijal. Što se tiče računalnog projektiranja i dizajniranja nakita, nisam ljubitelj radova koji nastaju pritiskom na tipku tipkovnice jer mislim da time izostaje sve ono što se u umjetničkom djelu moglo naći, da je ono bilo neko vrijeme u odnosu s autorovom dušom, ma koliko romantičarski zastarjelo to moglo zvučati – kaže Eva Lumezi, koja nakit izrađuje više od dvadeset godina s ocem Lazerom, diplomiranim pravnikom koji je izabrao drugu karijeru.

U istoj ulici znatiželjnike je u svoj radni prostor primila i Lidia Boševski, koja ondje održava radionice izrade keramike. Tatjana Grgurina Vučetić pak pokazala je kako sitotisak ručno otisnuti na tekstil, Željko Koprolčec govorio je o akt fotografiji, Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan imale su radionice modnog dizajna, a Gordana i Zorislav Šojat predstavili su svoja dva izuma – svjetlovir, glazbeni instrument koji stvara svjetlosne slike, te svjetlozor, projekcijsku napravu za umjetničko osvjetljenje doma. Kako to izgleda, može se vidjeti još danas u 20 sati u Boškovićevoj 18.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije