Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mutni posao

DORH istražuje Bandićeve fontane i zahtijeva nadzor trošenja novca

fontane
Boris Ščitar/VLM
18.07.2012.
u 10:00

Državno odvjetništvo od Službe za proračunski nadzor Ministarstva financija zatražilo je nadzor nad trošenjem sredstava iz gradskog proračuna za sporni projekt fontana

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je predistražne radnje o gradnji pothodnika i fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu.

Nalog i ministarstvu

U Županijskom odvjetništvu potvrdili su nam da su zbog Bandićevih fontana otvorili spis i započeli izvide. Kako doznajemo, Državno odvjetništvo je od Službe za proračunski nadzor Ministarstva financija zatražilo nadzor nad trošenjem sredstava iz gradskog proračuna za sporni projekt fontana.

Državni inspektorat već je utvrdio da je gradonačelnik Milan Bandić novac za fontane potrošio nenamjenski, a sad je cijeli slučaj privukao i pozornost DORH-a. I to nakon pisanja Večernjeg lista o namještenom poslu vrijednom 18,4 milijuna kuna, a na što upućuje izmjena glavnog projekta nakon što je Grad Zagreb već ugovorio s tvrtkom Mešić.com gradnju pothodnika i fontana. Time je promijenjena tehnologija građenja pothodnika, pa time i tehnički uvjeti iz natječajne dokumentacije.

Optužni prijedlog

A objava Večernjeg lista o tim izmjenama glavnog projekta privukla je pozornost i Ministarstva gospodarstva, Uprave za javnu nabavu, u kojoj su nam kazali da su odmah nakon dobivanja informacije o nepravilnostima u postupku javne nabave u vezi s gradnjom fontana u Zagrebu postupili sukladno zakonu te uputili Gradu Zagrebu zahtjev za dostavu dokumentacije. Iako su nam prvo u Upravi tvrdili da nadležnost Zakona o javnoj nabavi prestaje nakon što se ugovor potpiše, ipak u slučaju Bandićevih fontana Uprava za javnu nabavu može još uvijek djelovati. Pa tako u Upravi navode da mogu podnijeti optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu, ali tek nakon provedenog postupka nadzora i ako se prekršajne nepravilnosti utvrde, za što su potrebni i materijalni dokazi utemeljeni na relevantnoj dokumentaciji.

Uprava za javnu nabavu nakon dobivanja tražene dokumentacije od Grada utvrdit će jesu li mijenjani uvjeti javnog nadmetanja za fontane, nakon što je postupak javne nabave okončan i potpisan ugovor s odabranim ponuđačem, a to bi onda značilo stavljanje tog ponuđača u povlašteni položaj.

Komentara 50

ĆA
ćaćaća
11:33 18.07.2012.

neka oni istraže zadnjih 10 godina mažnjavanja..a ne sad kad ga se žele riješiti..očito je tko kontrolira dorh..partija!!!

Avatar Bell940
Bell940
10:45 18.07.2012.

kaj ste se okomili na Bandidosa, fala bogu da je tu gde je, iza njega se bar praši tj dela se, ovi političari (ostatak), je bezlična masa, furt im nekaj fali, od dozvola potvrda do komisijskog odlučivanja, komunističko-socijalistički način odlučivanja, niko nije kriv komisija je tako odlučila?! Bandidos se ima ponostiti da je iza njega nekaj ostalo kao iza jednog od najplodnijeg gradonačelnika u povjesti, pa tako i te famozne fontane i cvjetni koji se momentalno dela. svi ostali traže alibi kak se nikaj nebi delalo i da niko nije kriv za to. Bandić možda i nie najhaj osoba u ZG ali je sigurno lokomotiva koja vuče i gura stvari koje imaju pozitivne rezultate na grad, ( Domovinski most, Bundek, Sljeme, tramvaji,...), gura nos svugde i ljudi ga vole- populist na pozitivan način

Avatar dvorska.ludolina
dvorska.ludolina
12:20 18.07.2012.

dexter_morgan....bravo, bravo, bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije