Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Herojka ulice

Dora Fila Butković strane turiste u Zagrebu uči i kako naručiti kavu

16.10.2015., Zagreb - Dora Fila Butkovic je na Danima hrvatskog turizma osvojila nagradu na najboljeg turistickog vodica 2015. godine.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
17.10.2015.
u 10:00

Među sudionicima njenih tura i glavni tajnik UN-a, japanski princ, eurozastupnici...

Kad nije majka šestomjesečnog Jure, Dora Fila Butković konferencijska je prevoditeljica, profesorica engleskog i njemačkog jezika, ali i turistički vodič. Ta Zagrepčanka goste gradom vodi više od 10 godina, kroz njezine su ture prošli i japanski princ i princeza Akishino, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, strani predsjednici, europarlamentarci...

Šalju joj zahvalnice

Turistička zajednica grada Zagreba nominirala ju je za najboljeg turističkog vodiča u 2015., a njezin trud prepoznali su i u Hrvatskoj turističkoj zajednici, Ministarstvu turizma i Hrvatskoj gospodarskoj komori, jer su na nedavnim Danima hrvatskog turizma u toj kategoriji odabrali baš nju.

– Nagrada se zove "Čovjek ključ uspjeha u turizmu – djelatnik godine". Nagrađeni smo mi koji smo u izravnom kontaktu s gostima. No, da bi se turizam razvijao u gradu, bitno je da surađuju sve razine – kaže Dora Fila Butković, dodajući da vodiči moraju uvijek biti dobre volje i nasmijani, unatoč lošem vremenu i kiši, koja strancima i ne smeta.

– Bitan im je pristup, a o tome svjedoče i zahvalnice koje dobivam od gostiju nakon što se vrate kući – kaže Fila Butković, koja je kao vodič počela raditi još na fakultetu. Tek se 2007. odlučila osamostaliti kao mala poduzetnica. Tada je osmislila i ture, koje su gotovo uvijek rasprodane. Strancima je omiljen razgled grada "Do you speak croatian?" (Govorite li hrvatski?), koji ih na interaktivan način uvodi u osnove jezika. Nove riječi i izrazi sadržani su u radnoj bilježnici koju dobije svaki gost.

– Učimo ih izrazima koji bi im mogli koristiti. Primjerice, vodim ih u Tkalčićevu da nauče kako naručiti kavu, a posebno im se sviđa pozdrav "bok". Kažu da im je ta riječ simpatična jer je kratka – ističe Fila Butković i dodaje da im se sviđa i riječ "može" jer je zvučna.

Vole slušati o običajima

Jednom je u razgled povela delegaciju Nepala prije nego što su posjetili tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića, pa su bili sretni što su mu se mogli predstaviti na hrvatskom. Tu je i razgled "Dodirni Zagreb", prilagođen slijepim i slabovidnim osobama, koji je osmislila u suradnji s Hrvatskom udrugom za promicanje i razvoj tiflotehnike (HUPRT).

– Tijekom obilaska grada koriste se taktilne mape od pleksiglasa, na kojima su glavne znamenitosti koje sudionici mogu opipati. I vodič dodatno opisuje, primjerice, tornjeve katedrale – kaže Fila Butković. Osmislila je i ture "Zaljubljeni Zagreb", s ljubavnim pričama iz povijesti grada, "Ja volim Maksimir", o povijesti razvoja parka te "Zagrebački štikleci", za same grđane.

– Ljudi vole slušati o manje poznatim pričama iz povijesti Zagreba i običajima. Primjerice, kako su djevojke pri odlasku u kazalište pogledom kroz dalekozor pokazivale mladićima da im se sviđaju – kaže Fila Butković, dodajući kako se projekti ne bi mogli voditi bez podrške TZ Zagreba i kolega koji njezine ideje provode u djelo vlastitom interpretacijom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije