Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi model otpada u Zagrebu

Donosimo odgovore na goruća pitanja: Možda uvedu manje vrećice, ali ceh će uglavnom biti veći

storyeditor/2022-01-24/PXL_280214_7147652.jpg
Goran Stanzl/Pixsell
26.01.2022.
u 12:00

Ovo su ključna pitanja o novom modelu za otpad, uključite se u javnu raspravu koja traje do 19. veljače

Kante idu pod ključ i u haustore, miješani komunalni otpad odvaja se u posebnim standardiziranim vrećicama, a uvodi se i fiksna naknada. Novi model prikupljanja i naplate odvoza otpada, prihvati li ga zagrebačka Skupština, počinje se primjenjivati 1. srpnja, a zamišljen je, kaže gradska vlast, tako da stanovnike metropole motivira na odvajanje. I dok ideja “na prvu” zvuči jednostavno, milijun i jedan upitnik stvorio se nad glavama Zagrepčana budući da su mnogi zbunjeni oko toga kako će se točno novi sustav provoditi i kontrolirati, hoće li ih to koštati više nego dosad, gdje će moći kupiti vrećice... Nacrt odluke koja regulira novi model je u savjetovanju s javnošću do 19. veljače, može se pronaći na web-stranicama Grada, a svi se mogu uključiti svojim prijedlozima, primjedbama, komentarima. U međuvremenu donosimo odgovore na deset ključnih pitanja, koji nas sve zanimaju.

1. ZNAČI LI SVE OVO ZAPRAVO POSKUPLJENJE?

To ovisi, naravno, o tome koliko se miješanog otpada proizvede. Od srpnja sva kućanstva plaćaju fiksnu naknadu od 45 kuna, a ostatak kupnjom posebnih vrećica. Četiri kune stajat će vrećica od 20 litara zapremnine, a osam ona od 40. Princip za izračun je sljedeći: koliko vrećica kupite, toliko mjesečno plaćate odvoz, a na to, naravno, nadodajete 45 kuna. Potroši li kućanstvo samo jednu vrećicu od 20 litara mjesečno, plaćat će 49 kuna. Prosječan mjesečni račun malo je veći od 50 kuna, kazao je jučer gradonačelnik Tomislav Tomašević, što znači da će Zagrepčani uglavnom morati plaćati više nego dosad.

2. OSTAJU LI ZELENI OTOCI?

Ništa se ne mijenja u sustavu odvajanja otpada. Zeleni otoci ostaju na svojim mjestima, a u planu je u budućnosti povećati njihov broj. Po istom modelu nastavit će se dijeliti žute vrećice za plastiku, kao i one za biootpad. Ono što se mijenja, naglasio je jučer Tomašević, jest da će individualizirani spremnici za papir i biootpad, primjerice, oni za obiteljske kuće, također morati biti pod ključem, čak i ako zbog nedostatka prostora moraju biti na javnoj površini. Tako se nastoji izbjeći situacija u kojoj slučajni prolaznik stavi otpad u krivu kantu, zbog čega ona postaje “kontaminirana”.

3. MIJENJA LI SE RASPORED ODVOZA?

Neće doći do promjene u odvozu. Miješani komunalni otpad odvozit će se prema unaprijed dogovorenom rasporedu, papir i plastika i dalje će ići svaka dva tjedna, a biootpad svaki tjedan.

4. TKO ĆE PROIZVODITI VREĆICE I KAKVA ĆE IM BITI KVALITETA?

Za proizvodnju vrećica provest će se, kažu u Gradu, javni natječaj. Prema odluci, one moraju biti izrađene od reciklirane plastike, a trebat će biti i dovoljno kvalitetne da se ne bi raspale kao što se, primjerice, znalo događati s vrećicama za biootpad.

5. HOĆE LI SE MOĆI KUPITI I MANJE OD 20 LITARA?

Možda. Ne možemo držati istu vrećicu od 20 litara tjedan, a kamoli mjesec dana, jer će se u stanu širiti neugodni mirisi, žale se ovih dana Zagrepčani. Samcima i obiteljima koji maksimalno odvajaju otpad dovoljna će biti i manja, a Tomašević je jučer rekao da će se definitivno razmotriti i proizvodnja vrećica od 10 litara.

6. GDJE ĆE SE VREĆICE NABAVLJATI I KAKO ĆE FUNKCIONIRATI POPUSTI?

Prema odluci, vrećice će se moći kupiti u trgovinama, na kioscima, u specijalnim automatima, boksovima za prodaju ili direktno u Čistoći. Grad je trenutačno u pregovorima s trgovačkim lancima oko načina distribucije. I dalje će u prodaji biti i druge vrste vrećica za otpad, premda je pitanje koliko će se kupovati. Oni koji koriste reciklažna dvorišta, roditelj s malom djecom ili stariji ljudi koji koriste pelene moći će dobiti “popust” u obliku besplatnih vrećica.

7. KAKO ĆE SE KAŽNJAVATI PRIJESTUPNICI?

Kazna za odlaganje miješanog komunalnog otpada u bilo kakvim vrećicama osim onih standardnih iznosi 500 kuna. I to po principu “jedna kanta s neprikladnim vrećicama – jedna kazna”. Ne bude li moguće doznati tko je točno napravio “prekršaj”, svi stanari ulaza zgrade morat će podijeliti kaznu. No, kažu u Gradu, kazne se neće početi dijeliti odmah, već će u prvim mjesecima stanovnici dobivati samo usmene opomene.

8. TKO ĆE I KAKO PROVODITI NADZOR U ZGRADAMA?

Ovo je jedno od pitanja koje najviše muči Zagrepčane, a mnogi su glasno rekli da ne žele provoditi dane špijunirajući svoje susjede. A neki i da su sigurni da će im globe stizati svakog tjedna jer ne mogu prisiliti susjede da se prilagode novim pravilima. Osim što će stanari biti odgovorni za sadržaj svojih spremnika, u nadzor će biti uključeni, rekao je Tomašević, i komunalni redari, kao i djelatnici
Čistoće.

9. KANTE MORAJU BITI POD KLJUČEM, U HAUSTORIMA, SMETLARNICIMA, ALI ŠTO AKO JE TO NEIZVEDIVO?

Velik broj zgrada u centru nema kamo sa svojim kantama pa su prisiljeni držati ih na pločniku ili slobodnom parkirališnom mjestu. Grad će im, ako to žele, omogućiti korištenje javne površine, odnosno pločnika ili parkirališnih mjesta. No to će korištenje morati platiti. Gdje je to moguće, kažu također, izgradit će se i podzemni spremnici.

10. NACRT ODLUKE JE U SAVJETOVANJU S JAVNOŠĆU, KOJI SU SLJEDEĆI KORACI?

Za trajanja savjetovanja svi zainteresirani trebaju dostaviti svoje prigovore i prijedloge, a Grad ih može nakon toga uvažiti te prilagoditi dokument. Adresa je savjetovanje-gospodarstvo@zagreb.hr. Prijedlog zatim ide na sjednicu Gradske skupštine pa će o odluci glasati i zastupnici. Bude li usvojena, na snagu stupa 1. srpnja. •

Komentara 4

ST
stefj
12:22 26.01.2022.

Ukratko - više cijene, upitna korist, mnogi problemi... Standardna politička agenda: povisiš cijene i stvoriše nove, veće probleme. I onda godinama paratiziraš na tim problemima... I to se lako nešto razlikuje od Bandića? Ovo je samo još gore...

BA
barica56
20:46 26.01.2022.

Opet pitam tko će kante uvlačit i izvlačit na dan odvoza a i miris biootpada će navuć muhe,smrad i miševe i za što točno se daje paušala od 45kn. za sve ista cifra ,da i još ak nemre u haustor će se posebno naplaćivat ,stvarno ovo su stručnjaci smislili a čini mi se i penzići bez flaša,i još samo jedno pitanje gdje ide staklo u koje vreće.

KA
Kakodane
17:22 26.01.2022.

Bit će smeća i tamo gdje ga nikada nije bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije