Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Varšavska

"Dok mi radimo po 13 sati, prosvjednici besposličare"

hoto (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/3
17.07.2010.
u 12:00

Donosimo vam reportažu s gradilišta podzemne garaže u Varšavskoj. Na etaži najugodnijoj za rad temperature su podnošljivih 36 stupnjeva.

Miljenku Tomljenoviću je 58 godina. Tesar je i već 39 godina radi u istoj tvrtki – zagrebačkoj Tehnici. Za svoju tvrtku radio je i u inozemstvu. Posao mu nije lak, ali se ne žali. Štoviše, ponosan je što, zahvaljujući njegovu mukotrpnom radu, obitelji nikada ničeg, barem onoga što se novcem može kupiti, nije nedostajalo.

Topimo se od vrućine

Trenutačno radi na gradilištu najkontroverznijeg projekta u državi – poslovno-stambenog kompleksa “Cvjetno” koji Hoto Grupa gradi u samom srcu Zagreba. S Tomljenovićem smo razgovarali jučer u “utrobi” gradilišta.

O prosvjedima i policijskim uhićenjima koja su se dan prije događala samo nekoliko desetaka metara dalje ne zna puno. Niti ga to previše zanima. Ipak, priznao je da radnici na gradilištu pomalo strahuju od mogućnosti da prosvjedi zaustave radove na projektu “Cvjetno”. Neki bi vjerojatno ostali i bez posla.

– U ova vremena ostati bez posla u građevinskom sektoru nešto je strašno. U našoj državi ne gradi se gotovo ništa. Posao je teško naći. Toga se jedino moji kolege boje. U pitanju je egzistencija mnogih obitelji... – kaže Miljenko.

Prosvjednike i njihove ciljeve uopće ne razumije. Iako i sam s obitelji živi u Zagrebu, kaže da ne shvaća njihove tvrdnje da oni “štite Zagreb”.

– Vidite ove skele. To je mojih ruku djelo – kaže Miljenko, koji vjerojatno misli da su prosvjednici kronične lijenčine, no iz pristojnosti to ne želi reći. Hodajući gradilištem, gdje se temperature penju i do 45 stupnjeva Celzijevih, a od buke koju stvaraju golemi usisnici ventilacijskog sustava čovjek jedva može “čuti” vlastite misli, nabasali smo i na Iliju Lopara. Pedesetdevetogodišnjak je zadužen za piljenje dasaka, izradu kutija, općenito za svu potrebnu “drvenariju”. U trenucima dok smo razgovarali, Ilija je radio na razini “nula”.

Ona je najugodnija za rad jer vas gornje etaže štite od sunca, temperature su podnošljivih 36 stupnjeva Celzijevih, a buka od ventilacijskog sustava tu je, čini nam se, najpodnošljivija.

– Da. Ovdje nije loše raditi. Ali nemojte misliti da je svaki dan tako. Posao me jedan dan odvede na najvišu etažu, gdje se doslovce topite od vrućine, a dan poslije možete završiti, recimo, četiri etaže pod zemljom, gdje vas pak muči teška vlaga. Ali tako vam je to na gradilištu – kaže Ilija.

Prosvjednike ne shvaća. Jednostavno ne razumije mlade koji se “valjaju i leže po cesti”. Možda i zbog generacijskog jaza Iliji stvari nisu jasne, ali one nisu ništa jasnije ni Marini Dujmušić (30), koja svoje vršnjake čak i prezire.

Ja sam kraljica podzemlja

– Dok mi crnčimo po 12-13 sati, oni besposličare. Ne, jednostavno nemam za njih razumijevanja – kaže diplomirana inženjerka građevinarstva i voditeljica zemljanih radova. Ja sam kraljica podzemlja, šali se na svoj račun dok nas vodi do samog dna. Do razine “minus 6” koja se upravo završava.

Dok se podna ploča zabetonira, posao “down under” bit će gotov.

Što kažu arhitekti i povjesničari umjetnosti o projektu u Varšavskoj pročitajte u subotnjem Večernjaku!

Komentara 162

OB
-obrisani-
20:11 17.07.2010.

. ..o cemu TI idiote nepismeni,kratki...ZASTO ti laprdas kada ne znas o cemu govoris... nemam vise volje odgovarat ti....ALLAH EKKBER...!! ------------------------------------------------------------------------------------------- . 17.07.2010. u 20:09h wkwkwkwk je napisao/la: šareni bonbončići kažeš..... .

PK
Pero Kvrzica
21:34 17.07.2010.

Cini se da je Horvatincic prestao placati JL i presao ovdje. Kriza je, nije tesko naci kakvo Spoljara i naruciti clanak...

ZL
zlot
15:16 17.07.2010.

Pitam se je li mlada inzinjerka svjesna onoga sto radi? Gdje su stari iskusni inzinjeri kakvi bi trebali raditi na ovakvim poslovima? Zasto radnici podrzavaju gazdu u novinama? Jeste li vi koji branite radove i radna mjesta svjesni da je na gradilistu barem 30-40% ilegalnih radnika iz uvoza?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije