Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedini uređaj u RH

Djeca na kontrole više neće morati u Ljubljanu

elektrofiziologija oka
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/2
27.11.2013.
u 17:30

Nakon 3 godine Ministarstvo zdravlja nabavilo uređaj

Petri je od rođenja višestruko oštećen vid. Oči su joj izrazito fotoosjetljive i može koristiti samo 10 posto vida. No za nju i njezinu majku Anu Mariju Tašić ništa, čini se, nije nemoguće.

Rješenje za sve

Ova je sedmogodišnjakinja jedina djevojčica u Hrvatskoj koja uz set pomagala redovito pohađa nastavu u OŠ Ante Kovačića u Mariji Gorici bez pomoći osobnog asistenta. No majka Ana Marija nije stala na tome. Članica je Udruge roditelja Oko koja se brine o djeci s oštećenjem vida već više od deset godina. Nakon tri su se godine pokušavanja uspjeli izboriti za novi dijagnostički uređaj za elektrofiziologiju oka u KBC-u Zagreb.

Zbog otežane su dijagnostike, naime, roditelji s djecom dosad morali odlaziti u bolnicu u Ljubljanu.

– Da se moja sreća može mjeriti nekim aparatom, sigurno bi od silne sreće puknuo. Tražeći rješenje ponajprije za vlastito dijete, na kraju smo pronašli rješenje za sve. Kad se male ruke slože, sve se može – uzbuđeno je poručila Ana Marija Tašić i istaknula da je nabavu aparata od 600 tisuća kuna odobrilo i financiralo Ministarstvo zdravlja.

Slojevito snimanje

Uređaj je njemačke proizvodnje, spada u sam svjetski vrh i jedini je takav trenutačno u Hrvatskoj.

– Osim standardnih elektrofizioloških pretraga, mogu se vršiti i dodatne visokodiferencirane pretrage funkcije očne pozadine i vidnog živca. Uređaj ima maksimalne mogućnosti za slojevito snimanje oka. Osim što je važan za dijagnozu, iznimno pomaže u praćenju stanja pacijenta što je bitno za njihovu rehabilitaciju – objasnio je oftalmolog Igor Petriček iz KBC-a Rebro.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije