Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOPOT-SREDIŠĆE

'Diskopothodnik' nije izdržao ni šest mjeseci, opet ga devastirali: 'Čemu služe kamere?'

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/9
11.08.2021.
u 13:21

Postavljena je atraktivna rasvjeta, a sad je ponovno išaran, razbijen je displej dizala, otkinut komad zida...

Razbijen displej dizala, otkinut komad zida, otisci cipela te natpisi našarani flomasterima i grafiti sprejevima. Nije prošlo ni šest mjeseci otkako je obnovljen pothodnik koji spaja Sopot i Središće, a već je devastiran. Ljute se zato mnogi na društvenim mrežama, a tamošnji stanovnici raspravljaju i kako je moguće da to što je pasaž pod videonadzorom, što se može zaključiti po natpisu na ulazu te postavljenim kamerama, delinkvente nije spriječilo da uništavaju prolaz kojim dnevno, prema procjenama s terena, prođu stotine ljudi.

Obnovljen je, podsjetimo, u sklopu projekta modernizacije osam novozagrebačkih pothodnika koji je vrijedan oko 56 milijuna kuna, a najvećim se dijelom, odnosno s 48 milijuna, financira iz fonda Europske unije. Razdoblje provedbe je od 2018. do 2023., a najavljivano je i da će “diskopothodnik”, kako je prozvan jer je atraktivno iluminiran asimetrično izlomljenim LED linijama s lampama u sredini koje svijetle različitim bojama, biti i ogledni primjer za uređenje ostalih. No sada opet izgleda poprilično loše.

Više se ne pretrčava cesta

– Sve je to do kućnog odgoja. Zašto ne bismo imali u gradu nešto lijepo i netaknuto? Kad se ne radi ništa, nije dobro, a kad se nešto napravi, opet, prema svemu sudeći, nije dobro. Ovdje je uloženo toliko novca da možemo sigurno prolaziti iz jednog kvarta u drugi, a već je sve uništeno – govori Milan Vlajsević, koji pothodnikom prolazi svakodnevno. I drži da bi mlade, ali i neke starije, trebalo educirati o tome koliko je restauracija koštala.

VIDEO Pothodnik Sopot - Sredisce, otvoren prije par mjeseci sada je vec ostecen i isaran

– Problem je što djeca ne uče dovoljno o vrijednosti nečijeg rada, uloženog truda, ali i da smo sve to mi platili. U inozemstvu bi, primjerice, vandale koji uništavaju tuđu imovinu odmah pronašli na kamerama, a roditeljima lupili kaznu. Tako bi trebali i u ovom slučaju pa bi se možda počela mijenjati svijest ljudi. A da u EU znaju da je, nakon što je potrošen toliki novac, sve opet išarano, ne bi nam ga ni dali – odlučan je umirovljeni sportaš Vlajsević.

Slaže se i Marta Pongrac, koja napominje kako je pothodnik baš lijepo uređen, a posebice su upečatljiva vijugava svjetla na stropu koja svako malo mijenjaju boju.

– Lift je također odlična stvar, pogotovo za nas starije. Ja imam limeni kuk pa mi dobro dođe da ne moram ići stubama. I gotovo nitko više ne pretrčava cestu pa je uređeni pothodnik doprinio sigurnosti u ovom dijelu grada. To nije mjesto da mladi izražavaju svoje frustracije, razbijaju i uništavaju. Baš žalosno što je već sada došlo do toga da je prolaz uništen – kaže Marta Pongrac.

Ranije ga nisu gotovo ni koristili, prisjeća se Mirjana Malagić, zato što je djelovao opasno, pogotovo kad bi bio mrak, a u prolazu nije bilo ni svjetla.

– Sad se sigurnije osjećamo. Prije su se stariji vadili i na to da nema lifta pa da im je nezgodno ići stubama, što im je bio izgovor za ilegalan prelazak ceste. No, eto, sve što je lijepo kratko traje pa očigledno ni javna imovina nije izuzetak. Treba djecu učiti odmalena da se to ne smije raditi i usaditi im vrijednosti o tome da moraju poštovati i svoje i tuđe stvari. A kad dođe jesen i počne nova školska godina, više će djece prolaziti pothodnikom pa će zasigurno biti i u još gorem stanju – predikcija je Mirjane Malagić.

06.08.2021., Zagreb - Pothodnik Sopot - Sredisce, otvoren prije par mjeseci sada je vec ostecen i isaran. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Lift je bio odlična ideja

U prolazu smo sreli i Vladu u invalidskim kolicima sa suprugom, koji kažu kako prvi put onuda prolaze budući da ranije nije bilo dizala, a stubama nisu mogli.

– Sad možemo iz naselja u naselje, a da ne strepimo preko ceste. Lift im je odlična ideja i bilo je vrijeme da ga ugrade, a što se tiče izgleda pothodnika, kao da uopće i nije obnavljan. Tko bi rekao da je rekonstruiran prije pola godine? – pitaju se supružnici.

06.08.2021., Zagreb - Pothodnik Sopot - Sredisce, otvoren prije par mjeseci sada je vec ostecen i isaran. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Pitali smo i u Gradu planiraju li opet obnavljati pothodnik te hoće li se kažnjavati počinitelji, odnosno pronaći uz pomoć kamera, a pretpostavka je da su u funkciji, ili pak uvesti kakav drukčiji sustav nadzora, no odgovor zasad nismo dobili.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
15:41 11.08.2021.

Kakvi divljaci ovi što devastiraju tuđu imovinu. Cijeli je grad ružan od tih grafita. Fuj.

KO
Kokoiduhovi
15:24 11.08.2021.

Kamere, baš kao i zastave po Zagrebu, imaju svrhu napuniti džepove nekoj kumovoj firmi....Pitanje je rade li te kamere uopće i kakve su kvalitete.....Očito ne rade ili je kvaliteta totalna šuga, jer da su čemu, pa vidjelo bi se tkoo to tamo...šara i razbija

KG
KG002
19:16 11.08.2021.

Čemu obnavljati? Ostavite seljačinama devastirano, za bolje ni nisu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije