Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh akcije Program plus

Dio pacijenata se najavio pa su gužve izostale

01.09.2015., Zagreb - Ministar zdravlja Sninisa Varga posjetio Klinicku bolnicu Merkur povodom odrzavanja projekta Dana otvorenih vrata. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
10.09.2015.
u 19:00


U Vinogradskoj još traju kardiološki pregledi, a tek slijede ginekološki.

Više od 2600 pregleda obavili su građani u bolnicama diljem Hrvatske u sklopu Dana otvorenih vrata od 1. rujna, a velik su interes za pretrage bez narudžbe pokazali i Zagrepčani. Oni su naime, samo uz uputnicu, bez najave, mogli obaviti kardiološke, neurološke i gastroenterološke preglede u Kliničkim bolničkim centrima (KBC) Zagreb i Sestre milosrdnice te Kliničkim bolnicama (KB) Merkur i Dubrava.

– Ministarstvo je zadovoljno rezultatima akcije koja je pokazala da je moguće, uz manje prilagodbe, organizirati sustav tako da se uopće ne čeka na prve preglede – poručili su iz Ministarstva zdravlja. Akcija je u većini bolnica trajala prvi tjedan u rujnu, a samo je dio Programa plus čiji je cilj smanjiti liste čekanja i u kojem je od početka godine u cijeloj RH pregledano oko 112.000 ljudi. I u bolnicama su zadovoljni programom jer je, kažu, i liječnicima cilj smanjiti liste čekanja.

– Puno se radilo, jedan dan su liječnici ostali u bolnici do 21 sat, ali nije bilo gužva i svi u došli na red – rekla je Silva Jažić iz ureda ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice. Tamo su prošli tjedan bili pregledi na odjelu neurologije i gastroenterologije. Ukupno je 477 pacijenata došlo na jednu od neuroloških pretraga, a najviše je obavljeno doplera krvnih žila, 156 u tjedan dana. Što se tiče gastroenterologije, obavljeno je 50 pregleda.

U KBC-u Sestre milosrdnice kardiološki su se pregledi počeli obavljati 8. rujna, a građani svakog dana od 14 do 18 sati prvi pregled i ultrazvuk u sklopu Dana otvorenih vrata mogu obaviti sve do 14. rujna. Tada se kreće s prvim ginekološkim pregledom i ultrazvukom, sve do 18. rujna. Upravo su kardiološki pregledi bili najtraženiji na Rebru gdje su sve pretrage provođene od 1.do 8. rujna.

– Zahvaljujući dijelu pacijenata koji se najavio, bili smo u situaciji da možemo sve pacijente prihvatiti – rekao je Hrvoje Vrčić, sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb.

U KB Dubrava, gdje je obavljeno 324 pregleda neke su pacijente zbog gužve ipak naručili za drugi dan.

– Interes je svakim danom bio sve veći zbog dobrog informiranja – rekao je Marko Banić, sanacijski upravitelj KB Dubrava. U Merkuru problema s gužvama nije bilo, a najtraženiji su bili ultrazvuk srca, abdomena te pregled krvnih žila.

– Organizirali smo rad 16 ambulanti, oko 80 termina dnevno, a došlo je u prosjeku oko 45 pacijenata – objasnio je Dinko Škegro, sanacijski upravitelj KB Merkur.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije