Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjajni rezultati u gruziji

Velik uspjeh mladih hrvatskih programera: Dino osvojio olimpijsko zlato, a Ivo i Vito broncu!

storyeditor/2023-09-14/Ostale_-_8_Juniorska_reprezentacija_i_nasljednici_na_Brijunima.jpg
14.09.2023.
u 14:21

Velik uspjeh ostvarili su članovi Zagrebačkog računalnog saveza u svjetskoj konkurenciji na natjecanju u Gruziji

Zlatna i dvije brončane medalje stižu u Hrvatsku sa sedme po redu europske olimpijade za programere koja se održala u Gruziji. Hrvatska reprezentacija koju čine članovi Zagrebačkog računalnog saveza (ZRS) ostvarila je uspjeh među svjetskom konkurencijom.

Učenik zagrebačke XV. gimnazije, popularnog MIOC-a Dino Hadžić osvojio je treće juniorsko zlato u povijesti hrvatske, a njegov kolega Vito Toševski, učenik III. splitske gimnazije osvojio je broncu baš kao i učenik osmog razreda Ivo Pavičić. Sjajan nastup imao je četvrti član naše reprezentacije, također učenik MIOC-am Gabriel Katić koji sa zlatnim Dinom osim reprezentativnih dijeli i školske klupe.

Za uspjeh "krivi" baka i djed

– Ljubav za programiranje kod Dine se javila još u petom razredu, no umalo je ostao bez mjesta na državnom natjecanju zbog birokracije i sustava koji nije prepoznao njegovu prijavu. Apsurdno – prisjeća se mama Ivana. Ipak, već u sedmom razredu izborio je mjesto u reprezentaciji, a sada sve okrunio i olimpijskim zlatom. Za uspjeh ovog nadarenog učenika "krivi su" i baka i djed.

– Dineka smo već nakon prvog razreda doveli u ZRS. Oduševil' se je s programiranjem, a ovdje je stalno imao poticaj da radi sa dve tri godine starijim i boljim natjecateljima. Ovo zlato kopalo se još od 2016. – u šali će baka Vesna i djed Lucijan.

Da je metropola puna talenta i znanja svjetske razine odavno je poznato, a u tome prednjači i XV. gimnazija koja broji čak 23 programerskih reprezentativaca. Iznimka je Vito Toševski, učenik iz Solina i osvajač bronce, no i njega su roditelji učlanili u zagrebački savez. – Hvala im što su došli u Solin i radili s njim mjesec dana dodatno na pripremama – govori Vitina mama Ana.

Nekoliko bodova do srebra

Osvajač treće medalje, Ivo Pavičić bio je tek nekoliko bodova od srebra, no tek je osmi razred tako da će bez sumnje predvoditi reprezentaciju i do onih najsjajnijih odličja. Da metropola ima pametne "klince" govore i brojke od 2017.

– Članovi Zagrebačkog računalnog saveza od ukupno 23 odličja na natjecanjima su osvojili 19, od čega 3 zlatne, 4 srebrne i 12 brončanih medalja – ponosno zaključuje tajnik saveza Zdravko Škokić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije