Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Model uštede

Davor Nađi predstavio svoj plan: Uštedjet će se čak 3,2 milijarde iz gradskog budžeta

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika stranke Fokus Davor Nađi obratio se medijima
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
05.03.2021.
u 15:04

- Grad Zagreb za plaće izdvaja skoro 5 milijardi kuna, što ne uključuje plaće Holdinga i ZET-a. Čak i kad bi se izdvojile plaće za obrazovanje, koje dolaze iz proračuna središnje države, to je i dalje oko 3,2 milijarde kuna. Ta cifra se može smanjiti - smatra Nađi, kandidat za gradonačelnika.

Čak 3,2 milijarde kuna moglo bi se uštediti u gradskom proračunu, a kako bi se to moglo izvesti objasnio je danas konferenciju za medije kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Nađi (FOKUS), predstavivši svoj vid rezovova u gradskoj blagajni koji bi omogućili ukidanje prireza, a ovaj impresivni višak postigao bi se smanjenjem broja radnih mjesta, transfera građanima i racionalizacijom poslovanja.

- Grad Zagreb za plaće izdvaja skoro 5 milijardi kuna, što ne uključuje plaće Holdinga i ZET-a. Čak i kad bi se izdvojile plaće za obrazovanje, koje dolaze iz proračuna središnje države, to je i dalje oko 3,2 milijarde kuna. Ta cifra se može smanjiti - smatra Nađi koji je predstavio detaljni plan i program. 

Već 2016. godine bilo previše zaposlenih u Gradskoj upravi, kad se za plaće izdvajalo oko 700 milijuna manje nego danas, točnije 2,5 milijardi kuna. Problem bi se, kaže, riješio tako da bi fokus bio na smanjenju broja zaposlenih, a pritom bi plaće ostale netaknute. Tim procesom bi se uštedilo oko 650 milijuna kuna.


- Broj od 32 000 zaposlenih, koliko Grad Zagreb danas broji u upravnim tijelima, proračunskim korisnicima i gradskim poduzećima, planiramo smanjiti na maksimalno 28 000. Proces će biti proveden u 3 faze: kroz otpuštanje zaposlenika na izmišljenim radnim mjestima, kroz otpremnine za raniji odlazak u mirovinu te kroz otkaze uz otpremninu, zaposlenicima koji postanu tehnološki višak. Rok provedbe za prve dvije stavke je šest mjeseci, dok je za zadnju stavku rok godina i pol do dvije - zaključuje Nađi.

Na materijalnim rashodima, koji u 2021. čine čak 25% ukupnih planiranih rashoda, dalo bi se uštedjeti do milijardu kuna godišnje, kroz racionalizaciju troškova. Pozivne natječaje koji idu na tri ponude Nađi bi sveo na minimum, pa bi se i za male nabave objavljivali natječaji na web stranici grada. Na taj bi način grad, po procjeni, godišnje mogao uštedjeti do 400 milijuna kuna. Što se tiče subvencija, one su, kaže, 2021. godine preko 100 milijuna kuna veće u odnosu na 2011. godinu.

- To pokazuje da se gradskim poduzećima upravlja sve lošije, stoga je potrebna sve veća financijska pomoć iz proračuna. Naknade građanima i kućanstvima, pak, glavni su alat kojim vlast „kupuje“ građane kroz socijalne politike. U 10 godina je taj iznos narastao za 275%, točnije s 318 milijuna kuna godišnje na 877 milijuna kuna godišnje. Nađi bi predložio odluku prema kojoj, u godinama s pozitivnim rastom BDP-a, subvencije i naknade zbrojno ne smiju prelaziti iznos od milijarde kuna, čime bi se uštedjelo 700 milijuna kuna na godišnjoj razini - stoji u Nađijevom objašnjenju. 

Ključne riječi

Komentara 3

KO
Kokoiduhovi
12:18 06.03.2021.

Gradskim poduzećima ('oldingom), upravljaju ljudi od izbora i povjerenja Bandića i njegovih najbliskijih, vjernih suradnika. Upravljaju li loše? Ali upravljaju onako kako je Šef htio, jer je on svime upravljao. U svim gradskim girmama i ZETu koji je trenutno izdvojenn (da bi ga se moglo opteretiti enormnim kreditom za "milenijsku žičaru", u zadnjih 10 godina posebno, zaposleno je tisuće i tisuće uhljeba iz stranke 365MB i prijateljevih prijatelja, kumovih kumova, dječice, prijateljica i td. EEE, te tisuće prvo treba maknuti

GE
geler203
18:24 05.03.2021.

Smanjuj broj šefova. Da li znaš da postoje šefovi koji nemaju zaposlene ispod sebe? Sam je sebi svrha.

Avatar introduction
introduction
13:47 08.03.2021.

Konkretan plan koji je provediv u praksi. Šteta što nažalost konkretna rješenja ne zanimaju narod baš, daj sirove strasti, ideologiju i eto interesa. Zaista imamo vlast kakvu zaslužujemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije