Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vršnjačko nasilje

Danas je u Zagrebu potpisan važan sporazum, Tomašević: 'Prevencija je ključna za rješavanje ovog problema'

Zagreb: Tomislav Tomašević i predstojnica ureda UNICEF-a potpisali sporazume o preventivnom programu za škole
Davorin Visnjic/PIXSELL
29.11.2023.
u 16:36

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo je istaknula da ovim vrijednim sporazumom Grad Zagreb podupire napore UNICEF-a koji je modelirao, testirao, implementirao i evaluirao program prevencije vršnjačkog nasilja još davne 2003.

Danas su potpisana dva sporazuma o suradnji između Grada Zagreba, Centra za pružanje usluga u zajednici "Savjetovalište Luka Ritz" i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku s ciljem promicanja borbe protiv vršnjačkog nasilja i zaštite dječjih prava preventivnom programom "Za sigurno i poticajno okruženje u školama".

Prvi sporazum potpisali su Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba te Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, a drugi, uz spomenute, potpisala je i Ivana Jolić, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici "Savjetovalište Luka Ritz".

Zahvalivši predstavnicima UNICEF-a i Savjetovališta Luka Ritz na odličnoj suradnji te predstavnicima Grada koji su omogućili provođenje ovog projekta, gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da je ovaj sporazum rezultat vrlo dobrih odnosa i plod zajedničkih ciljeva svih potpisnika.

>>VEZANI ČLANCI: 



-UNICEF i Grad Zagreb dijele isti stav o pravima djece i već dugi niz godina podržavamo aktivnosti Centra Luka Ritz. Uskoro ćemo imati i akcijski plan za vršnjačko nasilje jer smatramo da je prevencija ključna za suzbijanje ovog problema- rekao je gradonačelnik te dodao da će preventivni program biti prilagođen modernim izazovima, jer se vršnjačko nasilje pojavljuje i u virtualnom prostoru, putem društvenim mreža i digitalnih komunikacija i nije ograničeno samo na školske sate- poručio je Tomašević. Istaknuo je također da je cilj da Centar Luka Ritz postane stožerna institucija Grada za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

-Zbog toga smo za iduću godinu u proračunu izdvojili značajna sredstva uz pomoć kojih će se gotovo udvostručiti broj zaposlenika u Centru Luka Ritz. Dodat ćemo još jednu lokaciju u zapadnom dijelu Zagreba kako bi usluge bile dostupne većem broju građana, a u budućnosti planiramo da to postane centar za stručnu pomoć školama koje imaju probleme s vršnjačkim nasiljem. Želimo da njihovo znanje i iskustvo bude dostupno svim školama, da ne bude ograničeno na savjetovanju učitelja već pružanje stručne pomoći tamo gdje je potrebna- rekao je Tomašević.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo je istaknula da ovim vrijednim sporazumom Grad Zagreb podupire napore UNICEF-a koji je modelirao, testirao, implementirao i evaluirao program prevencije vršnjačkog nasilja još davne 2003.

>>VEZANI ČLANCI: 



-Program nije usmjeren samo na prevenciju nasilja, već na stvaranje školskog ozračja pogodnog za razvoj djeteta i za sudjelovanje djece u aktivnostima prevencije nasilja. Veselimo se bliskoj suradnji s Gradom i Centrom Luka Ritz ​​na promicanju prevencije nasilja i poboljšanju mentalnog zdravlja djece. Za cilj imamo stvaranje inkluzivnog školskog okruženja koje potiče i poštuje različitost, sprječava diskriminaciju i unapređuje kvalitetu obrazovanja- naglasila je predstojnica Castillo. 

Također je istaknula da su rezultati prvog vanjskog neovisnog vrednovanja ovog programa, provedenog 2005., pokazali da su škole doživjele značajne promjene. Učenici su bili svjesniji i manje su se bojali nasilja, a reakcija odraslih na nasilne incidente bila je učinkovitija. U sklopu potpisivanja sporazuma dogovoreno je da će se program koji je inicijalno osmislio UNICEF prilagoditi i implementirati u 27 osnovnih škola, nakon čega će biti predan Centru "Luka Ritz" na daljnju implementaciju u drugim osnovnim školama u Zagrebu.

>>VIDEO: Koncertom zagrebačkih solistra u Oktogonu započelo zagrijavanje za Advent

Komentara 1

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
17:42 29.11.2023.

Koliko je love otišlo za ovakve projekte?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije