Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
program do subote

"Čuvari formule", "Napoleon" i romantična drama "Jeanne du Barry" stižu na veliko platno Kinoteke

Foto: Kino Kinoteka
1/8
27.11.2023.
u 12:50

Tjedan korejskog filma večeras otvara akcijski povijesni triler "Bijeg iz Mogadishua" u režiji Ryoo Seung-wana. No, iz Kinoteke napominju kako će večerašnja projekcija zbog velikog odaziva službenih uzvanika, biti zatvorena za javnost, a na velikom platnu ponovno će se naći 11. prosinca

"Kim Jiyoung, rođena 1982.", "Bijeg iz Mogadishua" te "Domaćin" samo su neka od ostvarenja iz jedne od najuzbudljivijih svjetskih kinematografija, Južne Koreje, a koji će se ovog tjedna naći na velikom platnu kina Kinoteka u sklopu Tjedna korejskog filma. 

Ovogodišnji program sastoji se od pet žanrovski raznolikih naslova koji uključuje i film redateljice Kim Do-young "Kim Jiyoung, rođena 1982.", adaptaciju istoimenog hit-romana autorice Cho Nam-joo, koji je samo u Koreji prodan u više od milijun primjeraka, a nedavno je preveden i na hrvatski. Na programu je u srijedu, a sutra od 20:15 sati posjetitelji mogu uživati uz romantični mjuzikl "Život je lijep", koji će vas provesti korejskim šlagerima 70-ih i 80-ih. 

Petak je rezerviran za film "Domaćin", koji se ubraja među najbolja ostvarenja oskarovca Bonga Joon-hoa, a program večeras otvara akcijski povijesni triler "Bijeg iz Mogadishua" u režiji Ryoo Seung-wana. No, iz Kinoteke napominju kako će večerašnja projekcija zbog velikog odaziva službenih uzvanika, biti zatvorena za javnost, no na velikom platnu Kinoteke ponovno će se naći 11. prosinca. 

VEZANI ČLANCI: 

No danas od 18 sati na programu je i film Jasne Nanut "Sedmo nebo", sutra se na veliko platno vraćaju "Čuvari formule" Draga Bjelogrlića, dok je srijeda rezervirana za dramu redateljice Vanje Juranić, "Samo kad se smijem" u kojemu su glavne uloge odigrali Tihana Lazović i Slavko Sobin. 

Nikša Fulgosi jedan je zanemarenih talenata hrvatske kinematografije, poznat uglavnom po režiji dokumentarnih obrazovnih filmova, a restauracije tri od njegovih 11 kratkometražnih filmova, koje je snimio u produkciji kuće Zora film na programu će se naći u petak. S početkom od 16:30 gledat će se tako "Opasne igre", "Čuvaj se čašice" te "Drugarstvo na putu", filmovi u kojima miješa žanrovske elemente trilera, akcijskog filma i melodrame i obogaćuje ih svojim zaštitnim znakom, duhovitom kozerijskom zaigranošću. Projekcija nastaje u organizaciji Hrvatske kinoteke, a uvod u program održat će filmski kritičar i kustos Željko Luketić i viši filmski arhivist Juraj Kukoč.

Kino Kinoteka jedno je od 75 kina koje u 40 zemalja obilježava Mjesec europskog filma, a tim povodom ponovno će se prikazati "Sigurno mjesto", debitantski igrani film Jurja Lerotića, koji od svoje premijere na Filmskom festivalu u Locarnu ne prestaje nizati nagrade i priznanja, a za Europsku filmsku nagradu natječe se u kategoriji europskog filmskog otkrića. 

VEZANI ČLANCI: 

U subotu će se na programu naći i "Sumrak bogova", film Luchina Viscontija koji govori o moralnom raspadu obitelji bogatih industrijalaca za vrijeme uspona nacizma, a zahvaljujući svome dekadentnom koktelu smicalica, ubojstava i perverzija uvrštava ga se među najupečatljivije filmove s kraja šezdesetih.

Istoga dana u Kinoteku stiže i još jedan od noviteta, "Jeanne du Barry", uzbudljiva romantična drama koja govori o ljubavnoj vezi francuskog kralja Luja XV. i djevojke iz radničke klase Jeanne Vaubernier. Glavne ulogu u filmu igraju svestrana francuska glumica Maïwenn, koja potpisuje i režiju, a ulogu kralja odigrao je Johnny Depp. Film je otvorio ovogodišnji Filmski festival u Cannesu, bio je hit u domaćim kinima, a kritika je posebno hvalila raskošnu rekonstrukciju razdoblja, suptilnu satiričnost i nadahnutu glumu.

Povijesni spektakl Ridleya Scotta "Napoleon", također je na programu, a glavne uloge tumače Joaquin Phoenix i Vanessa Kirby. Riječ je o biografskoj drami o slavnome vojskovođi iz naslova, njegovim vojno-političkim taktikama i burnoj vezi s caricom Josephine. 

Ulaznice se mogu kupiti online putem internetske stranice ulaznice.hr te službenim stranicama Kinoteke, ali i na blagajnama kina. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije