Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žele prikupiti 85 tisuća kuna

Crowdfunding kampanjom za mrežu pletilja žele pomoći onima koje je pogodila pandemija

sanjin kaštelan/Da-Mogu
19.10.2021.
u 16:09

Cilj joj tako omogućiti zaposlenje onima koje je pandemija najviše pogodila, uključujući osobe starije životne dobi, osobe s invaliditetom te mlade osobe kojima je ovo prvo zaposlenje.

 Od proljeća su okupili mrežu 19 pletilja koje su dizajnirale razne modele kapa i počele proizvodnju za online prodaju. Novoosnovano društveno poduzeće Da-Mogu sada želi napraviti korak dalje pa i zaposliti barem dvije pletilje, osobe s invaliditetom.

-  Ideja za projekt rodila se usred pandemije bolesti uzrokovane koronavirusom, kada je direktorica Tatjana Aćimović došla na ideju osnivanja poduzeća koje bi osiguralo kvalitetne proizvode istovremeno pružajući mogućnost zapošljavanja za one ljude koje je pandemija najviše pogodila. U prvom redu to su osobe s invaliditetom, osobe starije životne dobi, te mlade osobe čije je ovo prvo zaposlenje. Prve dvije skupine teško zapošljivih osoba posebno su pogođene zbog okolnosti pandemije - poručuju u poduzeću. 

Pokrenuta je i crowdfunding kampanja, a cilj joj je tako omogućiti zaposlenje onima koje je pandemija najviše pogodila, uključujući osobe starije životne dobi. Žele prikupiti 85.000 kuna, a prijeđu li taj iznos, planiraju i proširiti mrežu pletilja, primjerice na potresom pogođenu Sisačko-moslavačku županiju, te nastaviti zapošljavanje.      

U proizvodnju rukotvorina krenulo se, kažu u Da-Mogu timu, iz više razloga. Ručni rad ima brojne prednosti za zdravlje, kako mentalno tako i fizičko, a  Motoričkim, kognitivnim i socijalnim blagodatima, dodaju se i one kreativne i zadovoljstvo posvete ručnome radu, razvoj stvaralačkih vještina i povećanje općeg zadovoljstva i raspoloženja. Tome bi trebalo pridodati i činjenicu da je pandemija okrenula naš način života i provođenja slobodnog vremena, pa smo svjedoci toga da se u vrijeme najveće izolacije čovjek ponovno okrenuo prirodi i boravku na otvorenom. Udobna, visoke razine kvalitete i topla kapa izdvojila se ovdje kao obvezan i često korišten dodatak odjeći.

- Cilj našeg poduzeća je osigurati zapošljavanje teško zapošljivih, i to ne samo kroz narednih 12 mjeseci za što skupljamo novce, već kroz dulji vremenski period, odnosno, da postavimo održivi sustav poslovanja i zapošljavanja. Da-Mogu okuplja zainteresirane pletilje, u prvom razdoblju u Zagrebu i okolici, a s dugoročnim ciljem širenja i na ostale dijelove Hrvatske. Nastojat ćemo osigurati svakoj pletilji mogućnost suradnje, edukaciju ako joj potrebna, ali i okupljanje pod zajedničkim ciljem - stvaranje rukotvorina i njegovanje te stare tradicije - ističu članovi Da-Mogu tima.

Poveznica na crowdfunding kampanju dostupna je ovdje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije