Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOLDING Namještenici u Direkciji potpisuju nove ugovore

Čović čisti Holding od fotelja preko veze

04.02.2009.
u 23:59

Više od četiri stotine zaposlenika Zagrebačkog holdinga, koji rade u Direkciji, odnosno zajedničkim službama podružnica, uskoro će potpisati nove ugovore, kojima će se dijelu radnika promijeniti iznos na platnoj listi.

Plaće prema stručnosti
Donijeli su novi pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta koji je i prvi. Prijašnja uprava na čelu sa Slobodanom Ljubičićem nije ga ni imala. Poslovni odnos bio je “organiziran” tako da su zaposlenici, iako rade u nezavisnoj zajedničkoj službi, imali ugovore s pojedinim podružnicama. Novi šef uprave Ivo Čović napravio je organizaciju, što je zapravo, naglasio je, bila ideja Skupštine Holdinga, odnosno gradonačelnika Milana Bandića.

Ustrojio je vrh Holdinga na sektore kojima su na čelu članovi uprave, a pod njima su službe kojima će na čelu biti direktori za koje je raspisao javni natječaj. Natječaj će morat raspisati i za direktore podružnica jer sistematizacijom njihovi ugovori više ne vrijede. Tako Čović nastoji spriječiti proizvoljna zapošljavanja kojima se koristio Bandić za uhljebljenja politički poslušnika. Određeni su koeficijenti za pojedina radna mjesta, ovisno o “težini” radnog mjesta. Oni se množe s osnovicom, koja za svih dvanaest tisuća zaposlenih iznosi oko 2600 kuna.

Tako će osnovna plaća tajnice jedan, bez dodataka, biti oko 3100 kuna, dok će poslovna tajnica trećeg stupnja, odnosno na mjestu gdje se traži specijalizirano znanje, imati oko 4300 kuna. Potrebno je da imaju višu školsku spremu ili završen fakultet. Netko na čelnom mjestu i njegov podređeni s diplomom, ali nižom plaćom, mogli bi tako zamijeniti mjesta. Tako će maknuti ljude koji su, usprkos neadekvatnom obrazovanju, preko veze došli na visoke pozicije. Čistači će imati nešto više od 1800 kuna, dok će blagajnici imati otprilike tisuću kuna više. Plaća savjetnika, koji su također podijeljeni u tri kategorije, bit će od 8000 do 8700 kuna. Čović, s dodacima, ima plaću od 18.500 kuna.

Samostalni do 6500 kn
Samostalni pravnici, ekonomisti i referenti, ovisno o mjestu na kojem rade, imat će od oko 4000 kuna do oko 6500 kuna. Sve je to bez dodataka.

– Ne znamo još kad ćemo početi potpisivati ugovore. Moramo prvo odabrati direktore službi – kazao je glasnogovornik Holdinga Dušan Viro. Novo bodovanje uvest će u sve Holdingove podružnice, no to će pričekati jer je za to nužan dogovor sa sindikatima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije