Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kata šoljić

Četiri sina poginula su joj u obrani Vukovara. U njenom se parku danas igraju trešnjevačka djeca

Zagreb: Novi kvart kod križanja Selska - Zagorska
Marko Prpic/PIXSELL
24.01.2022.
u 11:00

Kata šoljić, vukovarska majka hrabrost park u Pongračevom je dobila 2015. a do parka vode ulice koje su dobile imena po hrvatskim dječjim književnicama

Nema ničeg goreg nego kada majka mora pokopati dijete. A Kata Šoljić to je morala učiniti čak četiri puta.Odgojila je šestoro djeca, dvije kćeri i četiri sina. Svu četvoricu sinova, vukovarskih heroja, morala je pokopati u njihovim najboljim godinama. Katini sinovi Niko, Ivo, Mijo i Mato stradali su u najžešćim borbama prilikom obrane grada heroja. 

Zbog toga je Kata Šoljić postala simbolom patnje, ali i hrabrosti svih hrvatskih majki čiji su sinovi stradali za hrvatsku slobodu i samostalnost. 

„Ja sam Kata Šoljić, Hrvatica, majka iz Vukovara. Rodila sam i odgojila šestero djece, četiri sina i dvije kćeri. Moja četiri sina i zet darovali su svoje živote za slobodu i obranu svoje domovine Hrvatske od srpskog agresora u Domovinskom ratu 1991. godine. (…) Nisam završila nikakvu školu. Jedva se znam potpisati. Život me nije nikada mazio. I stoga sam naučila i još učim najvišu životnu školu, a to je škola ljubavi i žrtve za svoje bližnje i za svoju obitelj“, kazala je jednom prilikom Kata Šoljić koja je preminula 8. srpnja 2008. godine… Zbog svega što je prošla, prozvali su je 'vukovarska majka hrabrost'. 

Katu Šoljić život nije mazio. Rođena je 1922. u Vukšiću Donjem kod Brčkog. Kada je imala samo 13 godina, umro joj je otac, a u Drugom svjetskom ratu ostala je bez četvero braće, pripadnika vojske NDH. Jedan je poginuo kod Našica, drugi je nestao, a ostala dvojica su streljana, dok je njen suprug Ante Šoljić poslan na križni put s kojeg se ipak uspio vratiti kući. U Brčkom je zbog toga bio izložen progonima pa je par preselio u Srijemske Čakovce u blizini Vukovara gdje su živjeli mirno i skromno. Nakon smrti supruga, 1981. samohrana majka Kata seli s djecom u Vukovar gdje je ostala do početka Domovinskog rata nakon čega privremeno odlazi u Mađarsku, a potom i u izbjeglištvo po mnogim hrvatskim mjestima.

Njeni sinovi, ostali su do posljednjeg daha u Vukovaru braniti Hrvatsku. Najstariji sin, Niko Šoljić  imao je 49 kada je zarobljen u borbama prije pada Vukovara. Odveden je u logor u Srijemskoj Mitrovici gdje je mučen, a potom i ubijen. Njegove posmrtne ostatke tražila je punih 12 godina nakon rata. Tri godine mlađeg Miju, najprije su zarobili, a potom i ubili u kukuruzištu na dan pada Vukovara, 18. studenog 1991. Treći sin Ivo, čiji je ratni nadimak bio 'Veliki Džo" (43) kada je krenuo u proboj i upao u neprijateljsku zasjedu.. U pokušaju izvlačenja iz zasjede, skočio je u Dunav i utopio se u hladnoj i nabujaloj rijeci. Najmlađi, Mato, stradao je još na početku rata u borbama oko vojarne JNA u Vukovaru 19. runa 1991.   

Usprkos teškom gubitku, Kata Šoljić nije klonula, već se čitava života zalagala za mir. Predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ju je za osobite zasluge u promicanju moralnih i društvenih vrijednost. Pokopana je na vukovarskom Novom groblju. Park u zagrebačkom naselju Trešnjevka nosi njezino ime.

Od svibnja 2015. park u kojem se igraju stotine trešnjevačke djece, nosi njeno ime i postao je centralno mjesto druženja u novom Pongračevoj. Parku Kate Šoljić društvo prave ulice koje su dobile imena po drugim velikim ženama, dječjim književnicama poput Sunčane Škrinjarić, Višnje Stahuljak, Dragojle Jarnević,  a ovdje ulicu ima i legendarna dječja dramska pedagoginja Zvjezdana Ladika. 

Komentara 1

DU
Deleted user
14:20 24.01.2022.

Kapa do poda. Svoju ljubav prema domovini Hrvatskoj platili su i u WW2 i sada največom cijenom, Da mi Hrvati imamo imalo hrabrosti i poštenja podignuli bi spomenik barem 20 metara visok , domoljubima, članovima obitelji Kate Šoljić od 1941.41. do 1991. godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije