Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okupio 30-ak izlagača

Bili smo na VegeSajmu: Jeste li kušali krvavice od ječma i graha i suši od devet vrsta povrća?

storyeditor/2022-06-14/PXL_140622_94055110.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
15.06.2022.
u 10:12

Tržilo se i mascarponeom od kokosova ulja, ukiseljenim klicama soje i rotkvica, liofiliziranim voćem, kombuchom...

Bijela i smeđa riža skuhaju se zasebno, a umjesto rižina octa, za okus se dodaje jabučni. Ribe nema, već se radi smjesa od devet vrsta povrća. Zašto devet? Jer ta brojka za nju simbolizira ljubav. Nekoliko pokreta stručnim prstima i "voila" – u ruci kuharice Maki Nagayoshi stvorio se veganski suši, delicija zbog koje se jučer stvarao red ispred njezina štanda.

Jedu ga i astronauti

U Hrvatsku je došla 2016. godine, svoj restoran brze prehrane "Pink Pig" otvorila je 2019., a ovo joj je prvi put da s najboljim od svoje kuhinje sudjeluje na VegeSajmu. Njegovo je 11. izdanje udruga Prijatelji životinja jučer organizirala na Trgu bana Jelačića.

– Specijalizirala sam se za makrobiotičku prehranu i u Japanu sam radila u makrobiotičkom restoranu. Ondje sam naučila zdravu kuhinju, koju sam donijela u Zagreb. A kako broj devet simbolizira ljubav, imam osjećaj kao da širim ljubav svima oko sebe – govori Maki, izvrsno raspoložena unatoč gužvi i temperaturi koja se do podneva već bližila 30 stupnjeva. Tridesetak izlagača nudilo je na sajmu vegetarijanske i veganske poslastice za koje prosječni prolaznik uopće ne bi vjerovao da u njima nema trunke mesa ili bilo kakvih proizvoda životinjskog podrijetla. Miris vegesalama i više od trideset vrsta sira, veganskih pašteta, burgera, kobasica i slastica mamio je prolaznike da svrate na sajam. Tako je, osim kod majstorice sušija Maki, velik red bio i za degustaciju veganskih krvavica.

– Baza je ječam, a onda idu crni grah i začini. Sve se to zajedno kuha i pretvara u kobasice. Može se jesti uz bilo što. Poput veganske kajgane za doručak – kaže Anita Petrović, vlasnica "Pustog otoka", prve veganske web trgovine u Hrvatskoj. Krvavicu smo probali i mi: ječam i grah su se mogli osjetiti i u teksturi, ali je okus bio kao da jedemo pravo meso. A kod nje su se mogli kušati i razni veganski sirevi, pri čemu je posebno popularan bio mascarpone, koji se radi od kokosova ulja, uz dodatak začina.

Na sajmu su se mogle pronaći i druge neobične kombinacije, poput ukiseljenih klica koje proizvodi ekipa iz Liofera. Klice mungo graha, soje i rotkvica u jabučnom octu, objašnjava Danijela Nemec, moraju odstajati minimalno sedam dana da bi se ukiselile.

– Rok trajanja im je oko šest mjeseci, ali vjerojatno i dulje. U teglama izgledaju pomalo kao inćuni pa se ljudi za njih još moraju "zagrijati", ali su odlične i jako zdrave. Klice rotkvica su, primjerice, antikancerogene. Oni koji imaju dobru probavu mogu ih jesti ovako, iz tegle, drugi ih mogu skuhati – ističu Danijela Nemec i njezin kolega Juraj Mihelac, inače nutricionist. Dvojac proizvodi i liofilizirano voće koje se može jesti kao keks ili smiksati u smoothie. Voće ne nastaje običnim sušenjem, već se prvo smrzne, a tek potom suši.

– Imamo poseban uređaj za liofilizaciju. Inače volimo zdrave namirnice, volimo raditi razne kombinacije, i tako su nastali naši proizvodi – govori Danijela Nemec, a Mihelac dodaje da ovo voće jedu i astronauti. Na štandu Nuzmaz mogli su se isprobati namazi od orašastih plodova i bučinih sjemenki, a posebno je popularan namaz od lješnjaka u koji ide organski kakao i koji se može koristiti kao zamjena za Nutellu, a Oaza Joyful Kitchen nudila je wrapove, burgere, zdrave kolače, variva i sokove. Tu su bili i obroci od falafela na nekoliko načina, proteinske kuglice od konoplje, medovi...

– Mi radimo kombuchu, fermentirane čajeve, a imamo nekoliko okusa, đumbir-kurkumu, bazgu, bobice i klasičnu verziju ovog napitka – kaže Roko Romić.

Život s ovcom Gretom

Osim hrane, na sajmu se mogla pronaći i kozmetika koja nije testirana na životinjama i ona od industrijske konoplje, prvi ekološki omekšivač u Hrvatskoj koji je posve siguran za bebe i ljude s kožnim oboljenjima, kao i rukotvorine. Lidija Kovačić već se dva desetljeća "igra" sa svojim šivaćim strojem, a posljednjih nekoliko godina proizvodi i prodaje torbe, ruksake i vrećice od prirodnih materijala poput pamuka, lana i konoplje. Interes za njezine torbice s mačjim i životinjskim uzorcima bio je velik.

– Proizvodim i ekološke vrećice za kupovinu. Radim u svojoj kućnoj radionici, a osim na sajmovima, torbe prodajem i u web shopu – govori Lidija Kovačić. Tko je htio, mogao se uključiti i u Vegeizazov te postati vegan na 30 dana.

Na sajmu su bili i predstavnici Plavoga križa, jednog od prvih utočišta za životinje s farma u Hrvatskoj, a svjedočili su kako žive njihovi štićenici, jarac Hrčak, svinje Vivi, Rozika i Duda te ovce Eva, Odin, Pickles, Janja, Greta, Sissy, Matilda i Molly.

– Imamo i utočište za pse i mačke, ali njih, ako je to moguće, udomljavano. Životinje se dobro slažu, imaju veliki travnjak gdje mogu jesti i odmarati se. Bavimo se time već 20 godina – kaže Jelena Šerić, koja Plavi križ vodi s Agnezom Lešdedaj i Ivom Čolik.

Sajam je, kao i svake godine, bio i najavni događaj za ZeGeVege festival koji se održava u rujnu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije