Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(Ne)plaćanja

Besplatan upis, ali u referadu ulaz samo s novcem!

studenti
Patrik Macek/PIXSELL
21.10.2011.
u 08:34

Na stranicama Filozofskog fakulteta nema podataka o plaćanju školarine nego samo o potrebnim dokumentima i upisnini od 200 kuna.

Tko je ovdje lud, pita se Z. P. iz Pojatnog, otac studentice Filozofskog fakulteta u Zagrebu koja ne može upisati treću godinu preddiplomskog studija.

– Još prije nekoliko dana dekan Damir Boras javno je rekao kako do daljnjega nitko neće morati plaćati školarinu, a sada se moja kći ne može upisati bez 6000 kuna – kaže ogorčeno.

Podnijeli molbu

Naime, na internetskoj stranici Filozofskog fakulteta od 18. listopada piše kako za upis na preddiplomski studij studenti u referadu trebaju donijeti statistički list, podatke o studentu i studiju te upisninu od 200 kuna. Podataka o plaćanju školarine nema.

– Moja je kći sve to učinila, no ipak nije mogla upisati treću godinu. Sve ispite daje u roku, redovna je studentica, ali došla je bez novca i nije upisala godinu – kaže.

Čitatelj je zvao i tajnicu koja mu je predložila da podnese molbu kojom traži mogućnost plaćanja školarine u dvije rate. Kako kaže, nije mu znala objasniti kriterije prema kojima će odabrati studente koji će školarinu moći platiti u dva puta, prvih 3000 kuna sljedeći tjedan, a preostalih 3000 kuna u prosincu.

– Podnijeli smo molbu, no nisu tražili nikakve potvrde o dohotku, s Porezne, ništa... Nije mi jasno prema kojim će onda kriterijima odlučivati tko će plaćati u dvije rate, a tko ne – kaže.

Gužva i plakati
Iz studentske službe kažu da razumiju situaciju i pretpostavljaju da je studentica upisom na fakultet potpisala ugovor da plaća studij za vlastite potrebe te da je to vjerojatno razlog zbog kojega sada mora platiti školarinu.

– No ne možemo vam sa sigurnošću potvrditi tu informaciju – kažu.

Na Filozofskom fakultetu pak upisi teku bez problema. S jedne strane gužva u referadi, a s druge plakati “Nema plaćanja školarine do daljnjega”.

Iako su studenti oslobođeni plaćanja školarine, u referadu ipak ne ulaze bez novca. I, kako nam kažu, rečeno im je da će im se uplaćeni novac za školarinu – vratiti. Je li tako, do objave teksta na fakultetu nismo uspjeli doznati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije