Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novost u Skupštini

Bandićevi suradnici formirali Klub neovisnih zastupnika

Zagreb: Počela je 22. sjednica Gradske skupštine
Patrik Macek/PIXSELL
24.07.2023.
u 12:06

U Skupštini je prestao postojati Klub Stranke rada i solidarnosti pa je budućnost stranke pokojnog gradonačelnika neizvjesna

Zagrebačka skupština od petka je bogatija za novi klub, koji je predstavljen u petak. Zastupnici Otto Barić, Višnja Fortuna, Ivica Lovrić i Gordana Rusak formirali su Klub neovisnih zastupnika koji je, kako kažu, nastao iz ljubavi prema Zagrebu koji je zbog nepromišljenih postupaka nove gradske vlasti izgubio svoj sjaj.

Gordana Rusak, predsjednica novoga kluba i dosadašnja članica kluba BM 365, kritizirala je odnos Zagreba prema problemu smeća i deponija na Jakuševcu.

– Suprotno obećanjima, od zatvaranja Jakuševca do kraja mandata neće biti ništa. Zagreb luta kao ukleti Holandez i to ne samo što se zbrinjavanja otpada tiče. Sjetimo se da je u kampanji glavna njegova poruka bila da će te ugovore ukinuti, a danas tvrtkama mjesečno plaća milijun eura, dok je Bandić u godini dana plaćao 5 milijuna kuna. Bandić je u 21 godinu mandata Pripuzu platio 106 milijuna kuna, Tomašević u dvije godine mandata 269 milijuna kuna – ukazala je Rusak na brojke, ističući kako je posebno zabrinjava činjenica da Grad Zagreb u ove četiri godine mandata Tomaševića neće sagraditi nijedno postrojenje za zbrinjavanje otpada jer su projekti koje je započela bivša vlast napušteni, a novi nisu ni započeti. Arhitekt Otto Barić govorio je o obnovi i urbanizaciji.

– Potpuno je jasno da nema nikakve vizije kako Zagreb pretvoriti u modernu europsku metropolu 21. stoljeća! Nema naznaka sređene i konzistentne urbane obnove gornjeg i donjeg grada, a nema jasne vizije ni naznaka kako i kada krenuti u nužnu obnovu infrastrukture, kao ni rješenja prometa. Nijedan projekt urbane preobrazbe i brownfield developmenta nije ni zamišljen, a kamoli pokrenut. Spomenut ću Gredelj, Zagrepčanku, Velesajam, Blok Badel, Savu, stadion itd. – rekao je Barić. Ivica Lovrić govorio je o organizacijskom kolapsu u gradu.

– Ukidanja i reorganizacije gradske uprave i javnih poduzeća doveli su do potpunog sloma funkcioniranja gradskih službi koje moraju biti ključni oslonac građanima u svakodnevnom životu, a ponajviše u izvanrednim situacijama – rekao je Lovrić,

Formiranjem novog skupštinskog kluba prestao je postojati Klub BM 365: Stranka rada i solidarnosti pa je budućnost stranke Milana Bandića dvije i pol godine nakon njegove smrti neizvjesna. Podsjetimo, nakon lokalnih izbora u Zagrebu, njegova nasljednica Jelena Pavičić Vukićević povukla se iz politike, stranački klub u Skupštini napustio je Otto Barić, koji je svoj mandat najprije stavio u mirovanje, a potom se vratio kao nezavisni, kao i Ivica Lovrić, koji je aktivirao svoj mandat nakon što je prestao biti zaposlenik Ureda gradonačelnika. Nakon formiranja novog Kluba neovisnih zastupnika gradski zastupnici Zorislav-Antun Petrović, Nenad Predovan, Miroslav Škoro, Dina Vasić i Nikola Vukobratović nisu članovi nijednog kluba gradskih zastupnika, stoji na službenim stranicama Skupštine. •

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar mrIvan
mrIvan
15:21 24.07.2023.

Tko o čemu - ovi niškoristi o ljubavi prema Zagrebu. Vi ćete Zagreb najviše voljeti ako ne radite ništa - po mogućnosti što dalje od Zagreba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije