Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čudna odluka

Bandić zabranio kazne građanima za neočišćene ulice

snijeg,ralica
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/7
15.01.2013.
u 19:41

Napisali smo bezbroj upozorenja. Građane upozoravamo najviše tri puta, no pokazalo se da očiste već nakon prvog upozorenja, kaže šef komunalne službe Mate Kraljević

Više od tisuću dobrovoljnih vatrogasaca, gradskih službenika i drugih dobrovoljaca, uz ekipu zimske službe, koje je okupio Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, održavaju Zagreb na životu. Bude li trebalo, i vojska je spremna, kao i uvijek, u svakome trenutku izaći na teren, poručuju iz MORH-a. No za to neće biti potrebe, dodaju iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), jer u dijelovima zemlje u kojima je pao snijeg još nisu iskorištene ni civilne snage.

>> Alene, majke mi, nisam te razriješio. Tata uzima kajase u ruke

Kazna do 1000 kuna

– Vrlo visok snijeg stvorio je teškoće. No sve žurne službe redovito obavljaju svoj posao, sve bolnice i druge zdravstvene ustanove rade redovito, kao osnovne i srednje škole (uz neke zaista rijetke iznimke), a nisu otkazani ni sportski događaji. Trgovine su normalno opskrbljene i rade. Život se odvija na prihvatljivoj razini, što isključuje proglašenje elementarne nepogode – poručili su iz DUZS-a.

“Budući da na svladavanju problema nisu iskorišteni ni postojeći kapaciteti jedinica lokalne samouprave, a ni približno nisu aktivirani kapaciteti koje bi jedinice lokalne samouprave trebale aktivirati za svladavanje posljedica velikih nesreća, sukladno svojim Planovima zaštite i spašavanja, neopravdano bi bilo krenuti u aktiviranje kapaciteta solidarnosti, kao što su to snage s razine države”, jasan je stav DUZS-a.

I dok dobrovoljci i regularne službe rade bez predaha, mnogi se građani nisu iskazali. Ispred nekih zgrada i kuća snijeg nije očišćen. Da nije predizborno vrijeme, vjerojatno bi za to platili i kaznu. Od 700 do 1000 kuna fizičke osobe, a od 4000 do 9000 pravne osobe. No zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić zabranio kažnjavanje. Komunalni redari pišu upozorenja.

– Napisali smo bezbroj upozorenja. Maksimalno građane možemo upozoriti do tri puta, no pokazalo se da očiste već nakon prvog upozorenja. Kad je u prosincu pao snijeg, napisali smo 553 prijave – kazao je Mate Kraljević, šef komunalnog redarstva. Upozorava sugrađane da čiste jer ozlijedi li se netko na neočišćenom dijelu ispred njihove zgrade, može ih tužiti.

Šef GSS-a Vinko Prizmić kazao je da je njegovih 150 dobrovoljaca u akciji, dok ih je 700 u pripravnosti.

Spori, ali se probijaju

– Čistili smo ulaze u javne ustanove, skidali snijeg s krovova i pomagali liječnicima Hitne pomoći u Zagrebu, Karlovcu i Lici da dođu do pacijenata – kazao je Prizmić. Upozorava građane da ne idu na strma područja jer im prijeti lavina.

Slobodanka Keleuva, šefica zagrebačke Hitne pomoći, kaže da su malo usporeni, no da funkcioniraju.

– Dobro se probijamo, kasnimo samo u kućne posjete. Kada su se autobusi sudarili u ponedjeljak ujutro u Blatu, stigli smo za sedam minuta – kaže Keleuva.

Šef vatrogasaca Mladen Malčić dodaje da su imali 80 intervencija – uklonili su 55 stabala i očistili 25 krovova. Na terenu je oko 60 vatrogasaca te oko 500 dobrovoljnih koji su čistili stajališta, vrtiće, bolnice.

Komentara 20

OB
-obrisani-
20:03 15.01.2013.

Ovaku se kupuje potpora biraca... E Bandicu mene bi bilo sram...

AA
aabbcc
20:11 15.01.2013.

. Pametan ce sam ocistiti ispred svoje kuce a kazne bi bile kao trosak za stare, babe i invalide koji nemaju da plate druge a sami ne mogu ocistiti....

TO
tomokaro
19:58 15.01.2013.

Još samo da Glavni državni odvjetnik zabrani kazneni progon za kriminalce a načelnik prometne policije da zabrani kažnjavanje prometnih prekršitelja i evo nas prvi u svijetu... DEMOKRACIJA KOJE SVIJET NIJE VIDIO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije