Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB Dvije najmoćnije osobe u gradu razišle se oko novca za kapitalne projekte u 2009.

Bandić odbio potpisati Čovićev financijski plan

15.01.2009.
u 20:08

Prvi otvoreni sukob između šefa Zagrebačkog holdinga Ive Čovića i gradonačelnika Milana Bandića, koji je ujedno i Skupština te tvrtke, izbio je zbog financijskoga plana Holdinga za 2009. godinu. Bandić tvrdoglavo, s obzirom na to da su izbori na vidiku i da proračunom želi pridobiti glasove birača, ne želi potpisati taj ključni financijski dokument.

Upitno 2000 stanova
– Potpisat ću ga kada se u njega unesu kapitalni projekti. Potpisat ću ga kad se dogovorimo – kazao je jučer Bandić, koji planove nije uspio uvrstiti u gradski proračun. Nije želio reći o kojim je projektima riječ. No, među njima je sigurno projekt zagrebačkoga modela stanogradnje u Podbrežju koji je gradonačelnik najavio za veljaču, a koji je procijenjen na dvije milijarde kuna. S obzirom na to da je Holdingu smanjen kreditni rejting i da nije u situaciji za nova zaduženja, Čović je realizaciju velikih projekata koji nisu nužni izostavio iz proračuna. Kako neslužbeno doznajemo, za velike projekte, poput 2000 stanova u Podbrežju, novac je planiran samo za projektnu dokumentaciju. Škole, vrtići i dvorane u naselju Sopnica Jelkovec i Sesvetski Kraljevec nisu odgođeni.

No, bilo bi čudno da je planiran novac za 60 tramvaja iz treće serije, što je nedavno najavio Bandić. Čović je potkraj prošle godine naglasio da se jedva nose i s otplatom druge serije. Glasnogovornik Holdinga Dušan Viro tvrdi da nema sukoba oko plana, već neke stavke nisu jasno definirane pa će se to popraviti. U Holdingu su predstavili i novi sustav organizacije koju je prije godinu i pol tražio Bandić.

– Nova organizacija ne zamjenjuje staru jer je nije ni bilo. Do sada je samo nabava bila na razini cijelog sustava. Bilo je nemoguće doznati odgovor na neko pitanje jer se nije znalo tko je odgovoran – kazao je Čović. Na vrhu piramide će ravnopravno s upravom djelovati služba za unutarnju reviziju i kontrolu. Još se ne zna tko će biti na njezinu čelu. Članovima uprave podijeljeni su pojedini sektori. Jedino je na čelu sektora ekonomskih poslova privremeno Ivo Čović. Zasad nije prepoznao dovoljno stručnu osobu koja bi se uhvatila u koštac s ekonomskom situacijom Holdinga pa će za to mjesto raspisati natječaj. Isto će učiniti i za 15 službi (koje su sastavni dijelovi osam sektora).

Natječaj za direktore
Na natječaju će izabrati samo direktore službi jer zaposleni već postoje, samo što nisu raspoređeni u pojedina područja. U Holdingu su predstavili i nove web stranice www.zgh.hr na kojima građani mogu doznati sve o podružnicama te mogućnosti dizanja stambenih kredita. Pozvao je građane da im se e-mailom obrate s prijedlozima i pritužbama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije