Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt u blatu

Zagreb napokon dobiva toplice: Bandić obilazi Bečke terme i traži investitore

Prostor pokraj nedovrsene Sveucilisne bolnice na kojem bi se u buducnosti trebale sagraditi terme
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/2
11.09.2014.
u 10:00

Ina je uz Grad bila od početka u projektu ali se iz njega povlači jer im to nije prioritetan posao. Zanimljive su im bile tek bušotine termalne vode kojih je u gradu 15

Projekt gradnje Zagrebačkih termi koji je započet 2008. godine, nakon duge stanke ponovno je aktualiziran, a prema informacijama iz gradske uprave ubrzo će za njihovu izgradnju i upravljanje tražiti i investitora. Najveća je novost da će iz projekta najvjerojatnije izaći Ina, koja ga je s Gradom i pokrenula te osnovala tvrtku Terme Zagreb.

Zemljište najvrednije

Iako se iz Ine nisu očitovali napuštaju li projekt ili ne, kazavši tek da tvrtka razmatra daljnje opcije, pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić prilično je jasna.

– Na sastancima s Upravom Ine izražena je volja s njihove strane da izađu iz projekta jer im to nije jedan od primarnih poslova – kazala je Jozić napomenuvši da sadašnja tvrtka Terme još i nema pravu vrijednost. Najvrednije što ima jest zemljište u Blatu, zapadno od Sveučilišne bolnice gdje će se terme graditi i gdje su izgrađene bušotine termalne vode.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Projekt je nedavno dobio rješenje o prihvatljivosti za okoliš, što je preduvjet za lokacijsku dozvolu, a Jozić je kazala kako im je sljedeći korak zatražiti od Ministarstva gospodarstva koncesiju na eksploataciju termalnih voda. Potom Grad čeka potraga za strateškim partnerom za gradnju toplica, akvaparka, bazena i svega što popratno ide uz takve komplekse, a još nije odlučeno hoće li se one graditi po javnoprivatnom partnerstvu, suvlasništvu ili trećem modelu.

– Očekujemo da će projekt biti zanimljiv i našim i stranim investitorima, posebno susjedima u Austriji koji terme grade i ondje gdje uopće nema termalnih voda, dok ovdje imaju i vodu i dobro tržište – rekla je Jozić.

Kako bi informaciju dobili iz prve ruke, delegacija Grada na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem baš će danas obići Beč gdje će posjetiti Terme Beč, nakon čega će se sastati s čelnicima tvrtke VAMED, na čelu s generalnim direktorom Walterom Trogerom, s kojim će razgovarati o poslovnoj djelatnosti toplica i wellnessa.

U Sloveniji godišnje ostave 17 mil. €

Gradska pročelnica za gospodarstvo Jozić navela je da će osim samog vodenog užitka ovaj projekt u Blatu imati i značajan gospodarski učinak za Zagreb jer trenutačno Zagrepčani samo u slovenskim toplicama godišnje ostave oko 17 milijuna eura, a koje bi mogli potrošiti u svom gradu.

Optimistična je i oko datuma početka radova pa vjeruje da bi već 2015. godine mogli svjedočiti početku radova.

Inače, ispod gotovo cijelog Zagreba nalaze se termalne vode, a imamo samo 15 bušotina iz kojih vruću vodu zasad koristi jedino bazen na Mladosti. Voda leži na dubini od 900 do 1.400 metara, a njezina temperatura je 80 Celzijevih stupnjeva.

Osim za toplice, postoji ideja da se u Blatu termalnom vodom griju i staklenici koji bi se mogli postaviti na okolnim parcelama pa bi taj prostor trebao biti i najveći rasadnik cvijeća i ukrasnog bilja u Hrvatskoj.

Komentara 23

LI
liliZG
10:53 11.09.2014.

Konačno nekaj pametnoga. uključiti tu i kliniku koja bi operirale sve vrste zglobova i spoji zdravstveni turizam u tu priču, i mislim da smo riješili nekoliko problema...

MO
mojazemlja
13:17 11.09.2014.

Mesićeva kćer prima godinama plaću...haha..a gde su terme.. Prema izvještaju dostavljenom Fini, od 6. travnja 2009. do 31. prosinca 2010. samo za plaće direktorice Termi d.o.o. Saše Mesić i još jednog člana Uprave Ine te troškove poslovanja tvrtke izdvojena jee 1,469.351 kuna. Za projekt koji će očito ostati mrtvo slovo na papiru, budući da je gradska uprava odustala od termi i na prostoru u Blatu najavljuje gradnju tehnološkog parka.

IV
ivannovakw
12:04 11.09.2014.

Pa realnije je da bu nam došel investitor za terme u Zagreb nego investor iz Silicijske doline u Liku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije