Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bandić spašava stvar

U Zagreb će i gradski, ali i otpad još dviju županija

deponij otpad
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
10.07.2015.
u 14:05

Centar za gospodarenje otpadom u Zagrebu imao bi i mehaničko-biološku obradu i spalionicu

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavio je da već na iduću sjednicu Gradske skupštine ide prijedlog o zajedničkom zbrinjavanju otpada Zagreba, Zagrebačke županije i dijela Sisačko-moslavačke županije. Ova inicijativa izrodila se iz Vladine odluke o izmjeni Plana gospodarenja otpadom 2007.-2015. iz travnja.

– Sve smo već definirali, i lokaciju i sve, i svoj posao moramo napraviti, ali spremni smo pregovarati da prihvatimo i dio Moslavačke i Zagrebačke županije. Sad se ide u zajednički projekt koji će definirati tri stvari – pitanje tehnologije, pitanje kapaciteta i pitanje modela financiranja – kazao je jučer Bandić.

Istaknuo je da je pitanje ekologije ključna stvar koja podrazumijeva izradu zajedničke strategije gospodarenja otpadom i definiranje centra za gospodarenje otpadom, koji bi sadržavao i mehaničko-biološku obradu i spalionicu. Zagrebačka županija planirala je Centar za gospodarenje otpadom u Tarnom kod Ivanić-Grada te su imali potpisan sporazum sa svim gradovima i općinama u županiji.

Bili su pokrenuli postupak javne nabave za izradu Studije izvodljivosti za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u županiji, nužne za prijavu projekta za sufinanciranje iz fonda EU, za što su bili dobili suglasnost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nakon Vladinih izmjena Županija je izrazila nezadovoljstvo jer su na projektu radili sedam godina i njihov je Centar planiran za, kako je objasnio župan Stjepan Kožić, “količine otpada potrebne za našu županiju, a ne za najmnogoljudniji grad u državi i još jednu županiju”.

Potom je Ivanić-Grad raskinuo sporazum te najavio izmjenu prostornog plana kojim je predviđen CGO Tarno. Upozorili su da zbog izmjena možda neće ispuniti zakonske rokove – kraj 2018. Iz Ministarstva zaštite okoliša poručuju da je županija tek trebala izraditi studiju izvedivosti koja bi odabrala tehnologiju obrade otpada i dokazala isplativost projekta.

– Izmjenama plana Vlada je propisala izradu jedne obuhvatne studije izvedivosti za ovaj dio RH, kojom je potrebno odabrati optimalan sustav gospodarenja otpadom. Studija je trebala i dokazati da je gradnja dvaju centara za gospodarenje otpadom u neposrednoj blizini isplativa i što je najvažnije, priuštiva za građane – poručili su iz Ministarstva.

Upozorili su i da su jedinice lokalne samouprave dužne osigurati mjere gospodarenja otpadom, a kazne su od 100.000 do 500.000 kuna, tj. od 15.000 do 25.000 kuna za odgovorne osobe. Iz Županije su poručili da su “u tijeku pregovori između Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Sisačko-moslavačke županije o izradi zajedničke Studije izvedivosti za zbrinjavanje otpada”.

Komentara 3

Avatar Resničan
Resničan
14:29 10.07.2015.

Prisiljavanje Zagrebačke i Sisačko-Moslavačke županije da se pridruži suludom planu gradnje skupog i štetnog centra koji bi smeće doslovno drobio i spaljivao.Sve u režiji prikrivenih suradnika,Bandića i Zmajlovića.Županije su odbile sudjelovati pa se postavilo pitanje predimenzioniranosti cijelog postrojenja predviđenog za gradnju u Zg. No ministarstvo uskače i pomaže Bandiću naći klijentelu za suludu spalionicu.Užas,sumrak demokracije i ekologije

Avatar liquidsky
liquidsky
15:15 10.07.2015.

Kao novu lokaciju odlaganja zagrebačkog otpada predlažem Bužanovu ulicu.

QW
qwas33333
09:09 11.07.2015.

zato i ukidaju skupljanje boca da bi ovi imali što mlit i palit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije