Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠETNJA ZAGREBOM

Antički junak ispred Ciboninog tornja: Kip Dražena Petrovića izliven iz četiri tone bronce

Zagreb: Cibonin toranj
Zarko Basic/POSEBNA PONUDA
04.01.2022.
u 09:00

Izradio ga je Kuzma Kovačić.

Izliven je iz četiri tone bronce, a visok je četiri metara. Veličanstven je spomenik Draženu Petroviću u poziciji šuta, jednom od najslavnijih hrvatskih sportaša svih vremena, a autor mu je akademski kipar Kuzma Kovačić.

Još kod postavljanja 2006. godine kod Ciboninog tornja na trgu koji je, također, posvećenom košarkašu kazao je kipar kako je spomenutu skulpturu pretočio u antičku kako bi na taj način ona simbolizirala radost igre. Ceremonijom otkrivanja spomenika je zaokružena muzejska cjelina na trgu koja je posvećena Draženu, uz muzej i memorijalan centar "Dražen Petrović", te košarkašku dvoranu koja također nosi njegovo ime. 

Tada su, podsjetimo, na otkrivanju prisustvovali mu majka Biserka, otac Jole, brat Aleksandar, suigrači Stojko Vranković i Franjo Arapović. A moglo se vidjeti i lice Luke Bebića, tadašnjeg dopredsjednika Sabora, Jadranke Kosor, potpredsjednice Vlade, ministra financija Ivana Šukera, pokojnog gradonačelnika Milana Bandića...

Košarkaški Mozart, kako ga mnogi nazivaju od milja, ima svoj spomenik koji prikazuje Dražena kako sjedi na klupi s košarkaškom loptom među nogama, i u rodnom Šibeniku. Izradio ga je akademski kipar Kažimir Hraste, a odljeven je u bronci u ljevaonici Ujević. Otkriven je na Draženov rođendan, odnosno 22. listopada 2011.

Ondje je i započeo svoju igračku karijeru (KK Šibenka). Potom je igrao u Ciboni s kojom je dva puta bio prvak Europe, pa u Real Madridu, te u NBA ligi - Portland Trail Blazersima i New Jersey Netsima. Imao je i uspješnu reprezentativnu karijeru, prvo u momčadi bivše Jugoslavije, te kao kapetan Hrvatske, koju je na OI 1992. u Barceloni odveo do srebrne medalje. Bio je jedan od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena, a poginuo je 7. lipnja 1993. godine u automobilskoj nesreći na autocesti kod Ingolstadta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije