Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA

PITANJE DANA Pad skele u Petrinjskoj samo je jedan u nizu sličnih incidenata: Strahujete li za sigurnost u Zagrebu?

Zagreb: Urušila se skela sa zgrade u Petrinjskoj ulici
Sanjin Strukic/PIXSELL
10.02.2024.
u 10:11

Samo u prošloj godini nekoliko smo puta izvještavali o odlomljavanju fasada, cigli ili nekog drugog dijela zgrada pod obnovom u strogom centru Zagreba

Gotovo četiri godine hrvatska je metropola opasana skelama. I to uglavnom u svom najstrožem centru gdje u pravilu prolazi i najviše Zagrepčana i njihovih gostiju.

Obnova od potresa, što privatnih, što gradskih zdanja u Zagrebu i dalje je jedna od glavnih asocijacija kada se prošeta nekima od gradskih žila kucavica jer gotovo da i nema zgrade koja nije pod građevinskim radovima ili već godinama vapi za istima. 

Ali situacija je daleko ozbiljnija od estetike jer jučerašnji slučaj iz Petrinjske samo je još jedan od onih u kojemu Zagreb može zahvaljivati pukoj sreći što nitko nije stradao. Ondje se, podsjetimo urušila skela sa zgrade Policijske uprave zagrebačke na broju 30. 

Konkretno, došlo je do pada tri kata skele u duljini od oko 20 metara, a s obzirom na to da je polako padala, nekolicina radnika koji su se ondje nalazili uspjeli su ući kroz prozore u zgradu u kojoj u tom trenutku nije bilo drugih osoba. Policija je naknadno potvrdila da nitko nije stradao.

Samo u prošloj godini nekoliko smo puta izvještavali o odlomljavanju fasada, cigli ili nekog drugog dijela zgrada pod obnovom u strogom centru Zagreba. Onaj slučaj koji najviše podsjeća na situaciju u Petrinjskoj, zasigurno je kaos koji je nastao kada se sredinom svibnja s Muzeja za umjetnost i obrt urušila skela, ali i dio fasade. 

Urušio se 25 metara visok vijenac koji drži krovište i pao na skelu koja je popustila i pala na tlo prilikom radova na obnovi. Nastala je potpuna panika, radnici su počeli trčati, a na sreću jedino što je tada stradalo bili su automobili parkirani u neposrednoj blizini muzeja. 

Zagreb: Urušila se skela sa zgrade u Petrinjskoj ulici
1/11

Samo nekoliko tjedana dogodio se još jedan incident, ovoga puta nedaleko Britanca kada se sa stambene zgrade urušila fasada, odnosno, nekoliko je cigli palo na pločnik. I ponovno, srećom, nitko nije nastradao, iako se radi o izuzetno frekventnoj lokaciji uz tamošnju slastičarnicu i pekarnicu. 

Početkom srpnja je pak moglo doći do tragedije nedaleko tramvajskog stajališta u Vlaškoj kada je sa zgrade otpao komad fasade i pritom ozlijedio ženu koja je sjedila na terasi kafića. Samo dan kasnije oko dva kvadrata fasade odlomilo se sa zgrade u Draškovićevoj

Prije mjesec dana došlo je do privremenog zastoja tramvajskog prometa na Zrinjevcu zbog intervencije vatrogasaca na stambenom objektu u Berislavićevoj ulici gdje je, također, otpao dio fasade s pročelja zgrade. 

VIDEO: Strašna nesreća u centru Zagreba: Srušila se skela

 

Komentara 2

KA
Kapitol
14:03 12.02.2024.

Zagreb je postao veliko gradiliste. Skela ima svuda. Ima dobrih i manje dobrih izvidaca radova.Dobar savjet vam je da se ispod skela nikada ne prolazi, bolje je prijeci na drugu stranu ulice. Isto tako i parkiranje pored skela nije pametno. Urusavanje skela ili pad bilo cega sa skela uvijek je moguc i pored svake paznje. Bas smo bili u jednom gradu Amerike kada je jednom radniku pao veliki cekic sa velike visine - probio je sve drvene platforme i pao na plocnik. Srecom nije nitko prolazio ispod skele.Zato je najsigurnije - nemojte prolaziti ispod skela.

BL
Blomberg
17:59 10.02.2024.

Prije svega skelu treba postavljati strucna firma koja vecinom i iznajmljuje skele. Ni u kom slucaju davati nekim lai firmama koji veze nemaju kako skelu 100% sigurno postaviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije