Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruglo ili poruka?

ANKETA: Maja Šuput, kulen ili kravica?... Koji vam je tramvaj najljepši?

Oslikani tramvaji u Zagrebu
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/26
06.02.2022.
u 18:58

Umjesto plave boje, sada tramvajskim prugama prometuju vozila plave, zelene, ružičaste, crvene, pa i žute boje. A od motiva imamo sve - od Maje Šuput do slavonskog kulena, do Poli salame i sve popularnije Kravice Kraljice

Plavi poput boje Zagreba i njemu omiljenog nogometnog kluba Dinama, zagrebački su autobusi i tramvaji oduvijek bili zaštitni simbol grada. Njihova boja desetljećima je punila lokalpatriotski ponos njegovih stanovnika, no ZET-ovi tramvaji, na žalost ili na sreću  - kako se okrene - već neko vrijeme više nisu plavi. Prekriveni su reklamama preko cijelih vozila, a često i preko prozora pa putnici ne mogu gledati van, a niti oni izvana ne mogu vidjeti unutra. 

Klijentima koji se odluče oglašavati, kažu u ZET-u, najzanimljivije su tramvajske linije koje prometuju preko Trga Josipa bana Jelačića, odnosno linije 1, 6, 11, 12, 13, 14 i 17, te se najviše oslikanih vozila može uočiti upravo u središtu grada, Ipak, pomaže i to što navedene linije prometuju svim dijelovima grada. Ovisno o preferencijama, dio klijenata odlučuje se i za oslikavanje autobusa, posebice na linijama 109, 115 i sličnima, koje prolaze glavnim cestovnim koridorima te poruke stoga imaju iznimno veliku vidljivost.

Broj oslikanih tramvaja i autobusa krajem 2021. godine je bio oko 80, no  u ZET-u naglašavaju kako se intenzitet oglašavanja povećao tek u jesen prošle godine, tako da je prosječno u 2021. godini bilo oslikano oko 40 vozila.

- U 2020. godini, obzirom na razorni potres te pandemiju koronavirusa, zbog čega je javni prijevoz privremeno bio i obustavljan, a zatim pomalo uspostavljan, bilo je oslikano 15 vozila. Prihod u 2020. je iznosio oko 500 tisuća kuna, a u 2021. se očekuje prihod u iznosu od oko 1,3 milijuna kuna. Bitno je naglasiti kako su za ZET smanjeni dosadašnji troškovi oslikavanja, budući da sada ugovorni partner sam snosi trošak izrade folije te pripreme i uređenja vozila prije i poslije apliciranja promidžbene poruke - napominju u gradskom prijevozniku. 

A kakve sve tramvaje možemo vidjet? Umjesto plave boje, sada tramvajskim prugama prometuju vozila plave, zelene, ružičaste, crvene, pa i žute boje. A od motiva imamo sve - od Maje Šuput do slavonskog kulena, do Poli salame i sve popularnije Kravice Kraljice.

1) Maja Šuput novo je zaštitno lice Faks Helzima i Ornela

23.1.2022., Zagreb - Bira se najbolje oslikani tramvaj. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: PIXSELL/Ilustracija

Jedan od starijih modela tramvaja tako obljepljen je likom influencerice, i pjevačiceMaje Šuput. Od kad su postali roditelji, popularna obitelj Šuput-Tatarinov jednostavno ne može bez Faksa i Onela kao najboljeg deterdženta za pranje roblje malenog Blooma. Zato je Šuput postala zaštitno lice ovih proizvoda. Tko god se prošeta trgom bana Jelačića neminovno će jednog dana ugledati poznatu influencericu u XXL fomatu na jednom od zagrebačkih tramvaja.

2) Poli podsjeća da je parizer najbolji odabir za gablec

23.1.2022., Zagreb - Bira se najbolje oslikani tramvaj. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: PIXSELL/Ilustracija

Svi smo je jeli kao klinci, a mnogi od nas rado za njom posežu i u odraslim danima. I desetljećima nakon, Poli parizer popularan je odabir za doručak, gablec ili međuobrok, a to na njegovi proizvođači podsjećaju putnike putem reklame koja se pruža od početka do kraja poznatog nam tramvaja "čeha". 

3) Baranjski kulen jedna je od najpoznatijih baranjskih delikatesa

22.1.2022., Zagreb - Bira se najbolje oslikani tramvaj. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: PIXSELL/Ilustracija

Ništa bolje ne podsjeća da je vrijeme za nešo pojesti poput baranjskog kulena u jumbo veličini, kakav se može vidjeti na nekim starijim modelima tramvaja. Ovu delikatesu koja se koristi još od 19. stoljeća proizvodi, među ostalima, i Belje, koji se reklamira ovim plakatima. 

4) Kravica Kraljica glavna je faca u gradu

22.1.2022., Zagreb - Bira se najbolje oslikani tramvaj. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: PIXSELL/Ilustracija

Njezino veličanstvo Kraljica Kravica posljdnjih je mjeseci glavna faca ne samo u Zagrebu nego i u Hrvatkoj. Usudili bismo se reći da je "kulija" i od influencerice Šuput, i nisu to samo hvalisanja, jer je brand Kraljiceu Kravice u 2021. godini bio najbrže rastući brend u Hrvatskoj. Kraljicu volimo svi, pa je tako uvijek i dobrodošao prizor na gradskim ulicama, kao reklama na tramvaju. 

5) Vrijeme je za pauzu, vrijeme je za Smoki 

22.1.2022., Zagreb - Bira se najbolje oslikani tramvaj. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: PIXSELL/Ilustracija

Zahvaljujući Smokiju, plava "trinaestica" sad je crvene broje, a kao što kaže reklama, "nema greške". Reklama nas podsjeća da je ova grickalica super odabir kad je vrijeme za pauzu, uz film ili na stolu dok nešto radimo za računalom. 

6) Gavrilović pita: Kokošja, pileće ili od tune? 

Gledajući oslikane tramvaje u Zagrebu, čovjek lako može postati gladan. Srećom, pa ima podsjetnik da može svratiti u trgovinu i kupiti jednu od poznatih Gavrilovićevih pašteta. Kao i u svim tramvajima, reklama prekriva sve, pa čak i prozore, zbog čega je teško vidjeti u unutrašnjost vozila, dok oni unutra imaju poteškoće vidjeti išta više od rupičastih obrisa reklame. 

23.1.2022., Zagreb - Bira se najbolje oslikani tramvaj. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: PIXSELL/Ilustracija

7) Pun mi je....

Teška je bila 2020. godina, ništa lakša nije bila ni ona koja je uslijedila, a tko god svrati u trgovinu i vidi da je litra ulja sad 14 kuna, i o na sniženju, shvatit će da će i ova, 2022. godina biti također itekako problematična. Mnogi zato zasigurno ne misle kako je i njima pun... Aircash. Reklamira se Aircash, aplikacija koja omogućuje svojim korisnicima da spreme novac na svoj digitalni Aircash Novčanik. Kako trenutno stoje stvari, pitanje je tko će imati dovoljno novca da ga spremi na svoj Aircash. 

 

23.1.2022., Zagreb - Bira se najbolje oslikani tramvaj. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: PIXSELL/Ilustracija

 

Koji je vama najbolje oslikani tramvaj? Glasujte u našoj anketi. 

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar drug Joža
drug Joža
21:24 06.02.2022.

Ovu sliku Maje na tramvaju trebali bi upotrijebiti uz natpis "pazite s kime idete u krevet", kao edukaciju mladima o današnjem svijetu u kojem žive.

ZJ
Zjako
22:54 06.02.2022.

Bolje da kočnice poprave, ti tramvaji se stalno kvare .

MA
malaliba
20:54 06.02.2022.

Zagrebačko plavi, ostalo je katastrofa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije