Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zvjerinjak se proširio

ANKETA Izaberite najljepšu bebu Zoološkog vrta

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/15
16.07.2021.
u 14:43

Divlje srce grada trenutačno ima devet prinova

Jedna grantova nizinska zebra, pet patuljastih mungosa i tri merkata. Mladunčad je koja trenutačno podiže demografsku sliku Zoološkog vrta, a išli smo i ondje jučer u babinje da vidimo kako preslatke novorođene maksimirske bebe provode dan sa svojim obiteljima.

VIDEO Bebe merkati, mungosi i zebre najnoviji su stanovnici zagrebačkog ZOO-a 

Zebran Marty je travanjska beba koja se još uvijek ne odvaja od mame Sabine i tate Gustava. Lako se može prepoznati po smeđim prugicama koje ima otprilike do prve godine života. Na proslavi 96. rođendana ZOO-a su mu ime nadjenuli učenici petog razreda osnovnih škola koji su pobijedili na natječaju "Upoznajmo zagrebačke zebre".

Kad radoznalo ne skače i trči te istražuje nastambu, odmara u hladovini ili pak slijedi svoje roditelje u stopu. Marty je bio pravo iznenađenje ekipi u divljem srcu grada jer nisu ni slutili da je mama Sabina bređa. Vješto je sakrila trbuh, a nisu se tome nadali jer je nešto više od godinu dana prije toga na svijet donijela Iskru kojoj su ime pak dali zagrebački vatrogasci.

15.7.2021., Zagreb - Zooloski vrt grada Zagreba. Grantova zebra, muzjak rodjen 10.4.2021., roditelji: Gustav i Sabine. Na proslavi 96. rodjendana Zoo vrta dobio je ime Marty. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Mungosi, iako su iz reda zvijeri kao i merkati, prekrasni su krzneni mezimci koje čuva cijela skupina. To je najmanja vrsta mungosa na svijetu, a imali smo sreće što smo ih uspjeli "uloviti" na otvorenom za obiteljsku fotografiju te nam je familija ponosno predstavila svoje prinove. Kod njih hijerarhija funkcionira tako da su na vrhu alfa par, odnosno dominantni mužjak i ženka, a odmah iza njih je najmlađa jedinka na koju se pazi kao oko u glavi. 

Rođeni su pak prije nekoliko tjedana te grupa uz njih broji još šest članova. Još uvijek im se na zna spol, a čim se sazna, dobit će i svoja imena. Mama i tata su vjenčani još od 2019., a već su lani imali svoje prve klince. Njihovo paranje funkcionira tako da dok su ženke plodne, mužjaci se bore za njihovu naklonost, a zatim sretni neženja provodi svo svoje vrijeme oko svoje mlade kako bi ju štitio i odbio potencijalne nove udvarače. 

15.07.2021., Zagreb - Zooloski vrt grada Zagreba. Patuljasti mungosi imaju pet mladunaca rodjenih 27.6.2021., a grupa broji 6 clanova. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Merkate smo pošteno iznenadili te kad su vidjeli i čuli škljocanje fotoaparata, svi od najmlađeg do najstarijeg člana su se uzbudili, podigli na stražnje noge i sa zanimanjem promatrali što se događa. A tek kad je prošla mačka pokraj, počeli su razmjenjivati zvukove, odnosno vokalne signale, da je potencijalni predator u blizini. U ležernijim danima, dok nema takvih uzbuna, obično jedno ili dvoje njih preuzima ulogu stražara.

Posebice brane svoje najmlađe članove koji su rođeni u svibnju. Trenutačno ih je u obitelji 14, a njih također vodi dominantan par koji se jedini razmnožava. Godišnje znaju imati i više legla, ali je ovo prvo ove godine. Još nemaju imena, a ne zna se ni koji je od njih dečko te koja cura.

15.7.2021., Zagreb - Zooloski vrt grada Zagreba. Merkati imaju tri mladunca rodjena 18.5.2021., a grupa broji 14 clanova. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ključne riječi

Komentara 1

PR
primarijus
08:54 16.07.2021.

A gdje vam je Bloom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije